FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Holmen faipari divíziója szárnyal

A svédországi központú Holmen erdő-alapú ipari óriásvállalkozás faipari termékek üzletágának nettó árbevétele több mint kétszeresére, 4,8 milliárd svéd koronára (kb. 164 milliárd forint) nőtt a 2021-es évben (2020: 2,22 milliárd korona).

A faipari részlegük (öt óriás-fűrészüzem) üzemi nyeresége szintén nagymértékben, 1,66 milliárd svéd koronára nőtt (2020: 185 millió svéd korona).

A csoport fűrészüzemeinek éves termelése és kiszállításai 1,46 millió m3-re (2020: 1,02 millió m3), illetve 1,37 millió m3-re (2020: 1,05 millió m3) bővültek.

A nyereség növekedése a lényegesen magasabb eladási áraknak köszönhető, ugyanakkor a Martinsons felvásárlásának és a Braviken fűrészüzem bővítésének köszönhetően nőttek a volumenek.

A Holmen szerint bár a fatermékpiacok tavaly ősszel tetőztek, és a negyedik negyedévben csökkentek az árak, az Egyesült Államokban alacsonyak voltak a készletszintek, és az évforduló felé az árak felfelé fordultak.

“Bár a fatermékekből származó nyereségünk az alacsonyabb árak miatt csökkent a negyedik negyedévben, 350 millió svéd koronával magas maradt” – mondta Holmen.

“A negyedév során úgy döntöttünk, hogy 400 millió svéd koronát fektetünk be az Iggesund fűrészüzem kapacitásának és hozzáadott értékének növelése érdekében. A beruházás egy újabb lépés a fatermék üzletág fejlesztése és a zöld átmenethez való hozzájárulás terén.”

A Holmen aktív és fenntartható erdőgazdálkodást folytat több mint 1 millió hektárnyi saját erdőterületen. Ezekből a saját erdőterületekről származó éves mennyiség 2,8 millió m3-re rúg.
A cég teljes 2021-évi bevétele 19,48 milliárd svéd korona (kb. 664 milliárd forint).

szerk: Tóth János, forrás: TTJ, Holmen

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Weinig beruházása a Holz-Her-nél

Következő cikk

Erdőgazdálkodás és faipar egységes rendszerben



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések