FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdei (erdő-alapú) Termékek Piaca 2019-2020

Közép-Európa számos száraz, a szokásosnál melegebb évet élt át, így az alacsonyabban fekvő lucfenyők állományai pusztulnak a szúkárok miatt. A kéregbogár járvány 2018 óta pusztítja az erdőket Közép-Európában, emiatt a rönk ára több mint 30% -kal esett, túlzott mennyiségű elmentett lucfenyőt hozott létre, és megkérdőjelezte e régió jövőbeni faellátását.

Szakértők becslései szerint ez a járvány valószínűleg félmilliárd és egymilliárd köbméternyi faanyagot fog érinteni. Észak-Amerika nyugati erdeit is jelentősen érintették, mind a hatalmas bogárjárványok (nevezetesen az 1990-es és 2000-es években Brit Kolumbiában, 750 millió köbméter tönkretételével), mind a pusztító erdőtüzek, amelyek rövid távon szintén rendkívül zavaróak voltak, és hosszútávú hatással bírnak. Ezek az események a fakitermelések túlteljesítését eredményezik, majd a jövőbeni faellátás csökkenése következik be, ami már megtörtént Brit Kolumbia területén. A becslések szerint az Egyesült Államok nyugati partján a 2020-as tűzesetek több mint 3 millió hektárra terjedtek ki – ez körülbelül akkora, mint Belgium. Oregonban a becslések szerint az elégetett fák mennyisége az éves kitermelhető mennyiség 70-80%-ának felel meg.

Az európai alrégióban, különösen Közép-Európában, 1970 óta az Ips typographus (betűzőszú) fertőzések jelentek meg, amelyek körülbelül 2 millió m3 faanyagot károsítottak 1971-1980 között; 14,5 millió m3-t 2002-2010 között. Ezek eltörpülnek a jelenlegi járvány mellett, amely 2019-ben már meghaladta a 200 millió m3-t 2020-ban is folytatódott.

 

Az ENSZ Fabizottságának 2020. évi 78. ülésszakán 44 ország szakértői és képviselői gyűltek össze, hogy megvitassák a globális járvány, a kéregbogár-fertőzések, az erdőtüzek és az erdei termékek kapcsolatát felhasználva a Forest Products Annual Market Review 2019-2020 kiadásának megállapításait.

 

Az erdészeti termékek fogyasztása az ENSZ-EGB régiójában 2019-ben szinte minden erdészeti termékkategóriában visszaesést mutatott, ideértve az iparifa-kitermeléseket (-3,4%), a fűrészárut (-0,9%), a falemezeket (-1,5%) és a kartont ( -3,5%), míg a tüzifa (+ 4,4%) és a fapellet (+ 3,3%) felhasználása növekedést ért el. Mivel a COVID-19 fenyegetése a globális gazdaságban nagyra nőtt, azt gondolták, hogy a világjárványhoz kapcsolódó zavarok és a globális GDP csökkenése rossz hatással lesz az erdészeti termékek termelésére és fogyasztására is. Annak ellenére, hogy a régióban csökkent a GDP és a munkavégzés sok ponton megszakadt, a piaci megbeszéléseken résztvevő szakértők megjegyezték, hogy az erdei termékek meglepően ellenállónak bizonyultak, és még meglepőbb, hogy a fenyő fűrészáru árai minden idők rekordjait érik el Észak-Amerikában, a lakások iránti kereslet árnövelő hatása miatt. További információ ezekről a fejleményekről, valamint a 2020-ra és 2021-re vonatkozó előrejelzések itt érhetők el.

Születtek magyarázatok arról, hogy miért maradtak élénkek az erdő alapú fatermék-piacok, az információk alapján az otthoni munkavégzés és az utazási korlátozások lehetővé tették a több kiadást és időt az otthoni barkácsolás projektjeihez, valamint a lakberendezés és az otthoni irodák átalakítását sietteték. A megbeszélés szakértői megjegyezték, hogy az ENSZ-EGB régiójában a lakások iránti kereslet, valamint a növekvő népességű és gazdaságú országok erdőtermék iránti kereslete valószínűleg az évtized során további erős keresletet fog mutatni. Ezenkívül az alacsony szén-dioxid-kibocsátású építési megoldások és rendszerek iránti kereslet, amelyek lehetővé teszik a telephelyen kívüli moduláris építkezést, például a kereszt-laminált fa iránt (CLT), továbbra is ugrásszerűen növekszik.

 

A 78. ülésszakon folytatott szakértői megbeszélések arra is rámutattak, hogy a COVID-19 járvány kevésbé fenyegeti a fatermékek jövőbeni keresletét, mint az éghajlatváltozás, a rovarjárványok és az erdőtüzek következtében az erdők által fenyegetett veszélyek. Míg az éghajlatváltozás a probléma fontos része, amely fokozott rovarfertőzést és tűzeseteket okoz, ennek a problémának jelentős részét a jelenlegi erdőgazdálkodási módszerek okozzák, amelyek kapcsán azonnali beavatkozások szükségesek.

 

Florian Steierer, az UNECE / FAO Erdészeti és Faipari Szakosztályának gazdasági ügyekért felelős tisztviselője, aki a 2019 és 2020 közötti erdészeti éves piaci áttekintés és a bizottság piaci megbeszélésének előkészületeit vezette, megállapította, hogy: ‘2020 meglepő évnek bizonyult – nemcsak azért, mert a COVID-19-nek nem voltak olyan pusztító következményei, amelyektől mindannyian féltünk; hanem azért, mert ehelyett egy hosszabb távú jelentőségű kérdésre összpontosítottunk – nyersanyagaink jövője, a kiegyenlített fahozamok fenyegetettsége, nem csupán az éghajlatváltozás hibája. Fel kell ismerni a hibáinkat, és ezáltal az erdők kezelésének legjobb módjaira kell fókuszálnunk a fatermékek jövőbeli kiegyenlített szállítása érdekében.’

 

A 2020. novemberében publikált Forest Products Annual Market Review 2019-2020 kiadványt itt lehet letölteni.

Forrás: UNECE

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Gazdaságos méretű erdőbirtokok kialakítása a cél

Következő cikk

Fejlesztések a nógrádi és a Bükk-vidéki geoparkoknálStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések