FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdei Utakon Reviczky Gáborral – 62., 2021/08. adás

 

A Hazaivadász “Erdei utakon Reviczky Gáborral” sorozatának a 62. azaz 2021/08. adása látható az alábbiakban.

 

 

Portré Bartucz Péter nyugalmazott erdéssz (3:59)

Hazánk erdész – vadásztársadalma mindig is bővelkedett kiemelkedő eredményeket elért, példamutató szakmai tevékenységet végző egyéniségekben. Bartucz Péter négy évtizeden keresztül a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. Gúthi Erdészetének igazgatója volt. Irányítása alatt vált világhírűvé a Gúthi Vadászterület.

 

 

A kaszói téli erdő varázsa (4:00)

Télen is érdemes időt szakítanunk arra, hogy gyönyörködjünk környezetünk szépségében. A fehér hópaplanba takaródzó, kaszói erdő ebben az időszakban is a leghangulatosabb arcát mutatja. Különösen emlékezetes végig szelni a tájat egy jól befűtött, aprócska kisvonat védelmében. Belső-Somogy legnagyobb összefüggő erdőtömbjében, a kaszói erdőben működő erdei vasútvonal csodálatos tájon halad át. A hideggel dacolva, a téli erdőt is érdemes meglátogatni és felfedezni csodáit.

 

 

Erdő Ernő bácsi meséi – Mi az a moha? (1:00)

A moha egy rendkívül apró növény. Szinte bárhol előfordulhat környezetünkben. Puhaságának oka, hogy picike levélkéi vékonyak és rugalmasak, így könnyen meghajlanak a ránehezedő súly alatt.

 

 

Takarmányozás és agancshullás a téli tájon (3:57)

Előző adásainkban már bemutattuk a vadgazdálkodók téli teendőit. A vad megfelelő takarmányozása és a hullajtott agancs illegális gyűjtésének problémája köti le ilyenkor a szakemberek figyelmét. Ezúttal a Fehérvárcsurgó környéki erdőkhöz látogatunk, ahol egy kicsit bepillantunk az ott folyó munkálatokba.

 

 

Visszaemlékezés a hazai vérebtenyésztés megalapítójára (8:24)

A február az a hónap, amelynek eljöttét talán a vérebvezetők és kutyáik várják a legjobban. Évtizedek óta ilyenkor Kaszó pusztán találkoznak az év legnagyobb versenyén, a Fővizsgán. Ismerjük meg a a magyar utánkeresés egyik legnagyobb szakemberének munkásságát, Id. Fuchs Antalról van szó, akinek tavaly ősszel emléktáblát is avattak Huszárokelőpusztán.

 

 

A vad téli tápláléka az erdő rejtekén (3:41)

Az idei telet február elejéig leginkább talán átlagosan enyhének, de egyben szeszélyesnek is nevezhetjük. Összeállításunk készítéséig ugyan volt néhány tél-illúzióra emlékeztető nap, belekóstolhattunk a -10 fokos hidegek régen oly gyakori világába, február eleje meghozta a komolyabb sarkvidéki időszakot is – de a legjellemzőbb ez a kissé havas, inkább esős, táplálékban és annak hozzáférhetőségében egészen tűrhető átmeneti időszak.

 

 

A teljes adás (26:00):

– Portré Bartucz Péter nyugalmazott erdésszel

– A kaszói téli erdő varázsa

– Erdő Ernő bácsi meséi – Mi az a moha?

– Takarmányozás és agancshullás a téli tájon

– Visszaemlékezés a hazai vérebtenyésztés megalapítójára

– A vad téli tápláléka az erdő rejtekén

 

Forrás: Hazaivadász
Szerk: MM

 

Előző cikk

Madárvédelmi program indult az EGERERDŐ Zrt. Mátrafüredi Erdészeténél

Következő cikk

Csökken a fosszilis energiahordozók aránya az EU országokbanStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések