FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Madárvédelmi program folytatása

Az EGERERDŐ Zrt. 2020-ban határozta el, hogy az odúlakó madarak életfeltételeinek javítása érdekében minden évben létrehoz új odútelepeket, olyan középkorú erdőkben, ahol a fészkelés lehetőségei korlátozottak.

A múlt héten a mátrai Görgőbükki út mentén helyeztek ki ötven odút („A” és „B” típusúakat) az erdészeti társaság kollégái, létrehozva ezzel egy új madárvédelmi telepet, lehetőséget kínálva a környékre jellemző odúlakó madaraknak (szén-, kék- fenyves- és barátcinege, örvös légykapó, csuszka, stb.), hogy helyben letelepedjenek, menedéket találjanak, és biztonságos körülmények között neveljék fel az utódokat idén, és az ezt követő sok-sok éven keresztül.

Az odúk különleges együtt gondolkodás, együttműködés keretében készültek! A madárlakások egy része az egri Emerson cég dolgozóinak tartott csapatépítő programon készült, másik részük pedig az EGERERDŐ Zrt. dolgozóinak adventi programsorozatán lettek összeállítva.  A madarak nevében ezúton is hálásan köszönjük résztvevők munkáját!

A fenyőelegyes bükkös középkorú állományban egymástól átlagosan 40 m-re helyezték el a madárlakásokat az erdészek. Az odúk helyét szakmai térképész programmal (TERI) is rögzítették a zöldruhás madárvédők, így bővítve a cég térképes odúkataszterét.

A kellő távolság megtartása mellett az odúkihelyezésnél még számos dologra oda kellett figyelni a szakembereknek. Többek között az uralkodó szélirány, a biztonságos felfüggesztés, a 2-4 m-es magasság, a berepülő nyílás szabadon hagyása és egyéb szempontok figyelembe vétele is, mind befolyásolják a későbbi sikeres költést.

A korábbi odútelepek tisztítása, karbantartása folyamatban van, ahol a fészekanyag alapján, ill. a tojásmaradványokból lehet következtetni a bennük költő madarak családjára vagy fajára, és a költés sikerességére.

Ez a program is jól mutatja, hogy az erdőgazdaság hangsúlyos tényezőként kezeli az ökológiai szempontokat és a madárvédelmet, mely többek között az erdő biológiai sokszínűségét és vitalitását is szolgálja.

Az elhivatott szakembereknek hála idén tavasszal további odútelepek létesülnek, az erdészeti társaság felsőtárkányi, parádfürdői és szilvásváradi erdeiben. A 2024-es tervek megvalósulásával akár 600-800 fióka is kikelhet a tojásokból az új madárlakásokban.

Az EGERERDŐ Zrt. odúprogramjáról 2023-ban az Erdőmánia Magazin is tudósított, ahol Dudás Béla erdészetvezető bemutatta, hogyan is kapcsolódik össze a madárvédelem és az erdőgazdálkodás.

forrás: Egererdő Zrt.

Előző cikk

Németország: Ismét gyorsabb a pellet árának csökkenése

Következő cikk

Fűrészüzem a pácban



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések