FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Stora Enso: 4,6% eredmény-növekedés 2020-ban

Az értékesítés bevétele 11,7%-kal csökkent 2020-ban, míg a feldolgozott alapanyagok 7,3%-kal, 4,4 millió m3-re csökkentek.

 

Annica Bresky, a Stora Enso elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a cég fatermék-részlege a második legjobb IV.negyedéves eredményeit hozta a társaság történetében: 44 millió eurós működési EBITDA-val (2019 Q4: 26 millió euró), vagyis 69%-os javulással.

Az értékesítés 4%-kal, 360 millió euróra csökkent 2020 negyedik negyedévében (2019 negyedik negyedévéhez képest), a németországi Pfarrkirchen üzem, valamint a finnországi Uimaharju és Kitee fűrészüzemek szerkezeti változásai 23 millió euróval csökkentették az értékesítést.

Ezt csak részben ellensúlyozták a klasszikus vegyes fűrészáru, laminált furnér fűrészáru (LVL) valamivel kedvezőbb árai, illetve az Egyesült Államok értékesítései.

A magasabb eladási árak és a jó költségkontroll, amelyet a nyereségvédelmi program támogatott, javította a jövedelmezőséget.

A Stora Enso továbbra is a tömeges faépítési üzletágra összpontosít, annak ellenére, hogy nehezen tervezhetőek az építkezések ütemezései és a már tervezett projektek ki nem számítható csúszásai.

A negyedik negyedévben több mint 650 projekt épült CLT-vel és LVL-sel, amelyek a világ 21 országába szállított nagy és kisebb épületek széles körét lefedték.

Eközben a vállalat fokozott hangsúlyt fektet a ligninüzletágára is.

‘A lignin az egyik legfontosabb innovációs területünk az új alkalmazások, például az energiatárolás, a kötőanyagok és a szénszálak növekedésének megvalósításához’ – tette hozzá Bresky asszony. ‘

A világ legnagyobb termelőjeként 14 millió eurót fektetünk egy lignin granuláló és csomagoló üzem megépítésére.’

A Stora Enso mintegy 50 országban értékesíti termékeit, 23000 főt foglalkoztat. A cégcsoport 2020. évi bevétele 8,6 milliárd EUR volt.

szerk: TJ, Forrás: TTJ

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Svédország erdőgazdálkodása 4. (záró) rész

Következő cikk

Új lapszabászat Dabason - Holz-Her gépekkel



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések