FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Lignin alapú bio-kötőanyag a Stora Ensotól

A Stora Enso bioalapú, ligninből készülő kötőanyagot dob piacra a biztonságos és egészséges mindennapi élet érdekében NeoLigno márkanévvel.

A Stora Enso ma (2021. május 5.) elindítja legújabb lignin alapú innovációját, a Stora Enso NeoLignoR termékét. A NeoLigno teljesen bioalapú kötőanyag-rendszer, formaldehid és izocianátok nélkül, így egészségesebb beltéri és munkahelyi környezetet biztosít.

A veszélyes vegyi anyagok nem mindig láthatók szabad szemmel, mégis előfordulhatnak otthonokban vagy minden nap használt termékekben. A Stora Enso feladata, hogy az ilyen termékeket megújuló anyagokkal helyettesítse. Az új kötőanyag, a NeoLigno bemutatja a lignin egyedi tulajdonságait és lehetőségeit. A lignin a természet második leggyakoribb makromolekulája a cellulóz után. Minden növényben megtalálható, és a fa összetételének akár egyharmadát teszi ki. A lignin megújuló, mérgező anyagoktól mentes nyersanyag, amely teljes mértékben nyomon követhető a származási területéig.

A NeoLigno bioalapú, nagy teljesítményű alternatíva az ipar számára, amely jelenleg fosszilis alapú kötőanyagokat vagy veszélyes vegyszereket használ. A NeoLigno első alkalmazásai célterületei az építőiparban használt forgácslapok és szigetelőanyagok előállítása. A további területeket pedig most vizsgálják, keresik.

“Vezető szerepet vállalunk az egészséges mindennapi élethez szükséges természetes kötőanyagok új korszakának létrehozásában. A vállalatok egyre inkább keresik a biztonságosabb és természetesebb anyagokat, hogy kiváló minőségű, teljesen bioalapú végtermékeket tudjanak kínálni ügyfeleiknek. A NeoLigno saját gyártású ligninre épül. A NeoLigno segítségével ügyfeleink olyan termékeket fejleszthetnek ki, amelyeket biztonságosabb gyártani és használni, anélkül, hogy a műszaki teljesítmény terén kompromisszumot kötnének.”- mondja Lauri Lehtonen, a Stora Enso Biomaterials divíziójának innovációs vezetője. “A NeoLigno számos előnnyel jár: mentes a formaldehidtől és az izocianáttól; teljesen biológiai alapú; és nagy teljesítményt nyújt“- fejezi be Lehtonen.

A Stora Enso 2015 óta gyárt a kereskedelmi forgalom részére lignint a finn Sunila Üzemben.

Forrás: StoraEnso
SzF: MM

Észrevétel:

Arra azért kíváncsi vagyok, hogy melyik forgácslap gyár lesz, amelyik elsőnek teljes üzemben átáll a lignin kötésű lapok gyártására. Meg mik lesznek abból a lapból a bútorgyártási tapasztalatok, s a lap mindenféle szilárdsági tulajdonsága milyen lesz. S persze az is nagy kérdés, hogy a lignines forgácslap ára hogyan viszonyul majd a korábban megismert és régóta bevált hagyományoshoz.

Ha lignines nyerslapot valamilyen állati enyv felhasználásával furnérozzák, az lesz csak a szuper-bio termék. (A leendő árakkal most ne foglalkozzunk.) Ugyanakkor – gondolom – a laminátos felület feltehetően továbbra is melamingyantás lesz a lignin-lap esetén is.

No majd idővel kiderülnek a további részletek is.

Ha sikerül majd teljesen bio forgácslapot készíteni, annak a szabási eselékét viszont a tűzifához hasonlóan szabad lesz a kályhákban elégetni?

MM

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

EduWood program indult

Következő cikk

8. Európa Erdő Miniszteri Konferencia állásfoglalásaiStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések