FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Ipari csarnokok fából – Stora Enso a fenntartható építésért

Soha nem volt még ilyen egyszerű ipari épületet építeni fából, és soha nem volt még ilyen fontos. Csökkentenünk kell a globális kibocsátást az éghajlatváltozás mérséklése érdekében, és ezzel egyidejűleg megfelelő és produktív munkakörnyezetet kell biztosítanunk.

Elindítottunk egy eszközcsomagot, amely támogatja az ipari épületek fejlesztőit abban, hogy vonzóbb, termelékenyebb és fenntarthatóbb épületeket hozzanak létre, 12 és 36 méter közötti fesztávolsággal, a kis műhelyektől a nagy kiskereskedelmi csarnokokig és raktárakig.

A Stora Enso fából készült ipari épületeivel a fejlesztők akár 30%-kal csökkenthetik a megtestesült kibocsátást, miközben a rendkívül moduláris és rugalmas kialakítás előnyeit is élvezhetik. Az új tervezőeszközök nagyfokú előgyártást tartalmaznak, ami lehetővé teszi az építési határidők felgyorsítását, és az igények változásával könnyen szét- és összeszerelhetővé válnak. A raktárterület iránti új igények (a rendelkezésre álló raktárterület az Egyesült Királyságban becslések szerint kevesebb, mint 50 millió négyzetláb, amely egy éven belül elfogyhat), a világjárványnak és az online vásárlás növekedésének köszönhetően a fából készült ipari épületek lehetőséget kínálnak a fejlesztők számára, hogy gyorsan reagáljanak a piaci dinamikára, miközben a mai ESG-nyomások fényében javítják a fenntarthatósági teljesítményt.

A bérlők a jobb munkahelyi légkör előnyeit is élvezhetik, amely bizonyítottan akár 13%-kal, illetve 8%-kal javítja a dolgozók közérzetét és termelékenységét, valamint nagyobb rugalmasságot biztosít a helyiségek használatában, ahogyan azt a Stora Enso a svédországi Hyltebruk gyárában nemrégiben alkalmazott tervei is mutatják.

Sebastián Hernandez, a Stora Enso épületkoncepciókért felelős K+F menedzsere megjegyezte: “Az ipari épületek számos megatrend középpontjában állnak az Egyesült Királyságban. Egyrészt erkölcsi és politikai kényszer, hogy csökkentsük az épületállomány szén-dioxid-kibocsátását; másrészt a brit gyártás tervezett reneszánsza és az online vásárlásra való átállás növeli az ilyen típusú szerkezetek iránti keresletet.

“A fából készült ipari épületek nem csak lehetővé tehetik a vállalatok számára, hogy reagáljanak ezekre a trendekre, de az egyhangú szürke fémlemezektől és betontól való eltávolodással lehetővé tehetik, hogy jobb munkakörnyezetet teremtsünk az alkalmazottak számára, és javíthatjuk a kiskereskedelmi és ipari parkok minőségének növelését országszerte.””

A Stora Enso az ipari épületeknél a mérnöki faanyagok elterjedésének támogatása érdekében kialakított egy tudásbázist építészek és fejlesztők számára, amely teljesen interaktív 3D modelleket és műszaki leírásokat tartalmaz nyolc különböző alaptípusról különböző ipari épületekhez. Ezek előre optimalizálva vannak a piacon látott legszabványosabb és leggyakoribb ipari épületekhez, és alapul szolgálhatnak a testre szabott koncepciók tervezéséhez.

Az ipari koncepció a legújabb az épületkoncepciók sorában, amelyek célja, hogy támogassák az építőipart abban, hogy a tömeggyártott faanyagot a fenntarthatóság és az épületteljesítmény javításának eszközeként alkalmazza. A korábbi koncepciók között iskolák, irodák és többszintes lakóépületek is szerepelnek.

szerk: Tóth János, forrás: StoraEnso

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Egyesült Királyság fapiaca stabilizálódik

Következő cikk

Mobiltelefon torony fából: csekély szénlábnyomú megoldás az 5G-hez



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések