FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Zero Boards – forgácslap 100% fából

A Koskisen az első, amely a Stora Enso NeoLigno® bioalapú kötőanyagát használja új, fenntartható termékcsaládjában. A két finn cég együttműködésének eredménye a világ első új, teljesen faalapú bútorlapja. Mind a nyersanyag, mind a kötőanyag teljes körforgásos gazdaságú termék.

A finn faipar példamutató munkát végez a fenntartható megoldások kidolgozásában, amelyek termékről termékre egy környezetbarátabb jövő felé terelik az iparágat.

A Koskisen, a fafeldolgozó ipar finn kis óriása a világon elsőként gyártott olyan bútorlapot, amely teljes egészében faalapú nyersanyagokból származik. A Zero Boards-nak nevezett termékek a fosszilis alapú gyantát NeoLigno® – a Stora Enso által kifejlesztett bioalapú lignin kötőanyaggal helyettesítik. A NeoLigno® környezetbarát jellege mellett formaldehid- és izocianátmentes is.

“Az új Zero termékcsaládunk a hazai és az exportpiacokon egyaránt növekvő keresletre válaszol a bioalapú megoldások iránt. Ezek az új termékek lehetővé teszik a bútorgyártók számára, hogy jobb fenntarthatósággal és egészségügyi biztonsággal rendelkező alternatívákat kínáljanak” – összegezte a Koskisen termékmenedzsment és K+F vezetője, Timo Linna.

A fahasználat optimalizálása

A Zero bútorlapot, a Zero termékcsalád elsőszülöttjét a Koskisen Järvelä-ben – Helsinkitől egyórányi autóútra – található lapgyárában gyártják. A Koskisen bútorlapok alapanyaga a vállalat panelgyárának és fűrészüzemének termeléséből származik. Az összes Zero termék esetében a NeoLigno® kötőanyagban használt lignint a Stora Enso Sunila gyárában a cellulózgyártás során a Stora Enso folyamatáramában vonták ki. Ez azt eredményezi, hogy a falemez minden nyersanyaga teljes egészében faalapú.

“Környezetvédelmi stratégiánk középpontjában nemcsak az áll, hogy partnereinkkel együtt jobb termékeket fejlesszünk ki, hanem az is, hogy működésünket egy fenntarthatóbb és szén-dioxid-semlegesebb jövő felé vigyük. Ezt például úgy tudjuk elérni, hogy a fosszilis alapú nyersanyagokat megújuló alternatívákra cseréljük, és a fát a lehető legoptimálisabban hasznosítjuk. A Zero termékcsalád egy konkrét intézkedés, amely stratégiánkat a mindennapi valóságba ülteti át” – mondja Jukka Pahta, a Koskisen vezérigazgatója.

A bútorlapok végső optimalizálásával járó ipari méretű tesztüzemek már folyamatban vannak, a folyamat a befejezéshez közeledik.

Jelentős együttműködés a Stora Enso számára

Korábban a cellulózipar melléktermékeként a lignint jellemzően bioenergiaként hasznosították az energiatermelésben. A NeoLigno® példaként szolgál arra, hogy a Stora Enso hogyan növeli a lignin hozzáadott értékét a fa felhasználásának növelése nélkül.

“A Stora Enso 2015 óta foglalkozik a lignin kereskedelmi célú finomításával. A NeoLigno® az első saját kötőanyag-termékünk, amely kiváltja a fosszilis alapú ragasztókat” – mondta Lauri Lehtonen, a Stora Enso Biomaterials divíziójának innovációs vezetője.

A Koskisen az első vállalat, amely a NeoLigno®-t ipari termelésben használja.

A Zero Furniture Board jelenleg a befejező fázisoknál tart, és 2022 őszén kerül a piacokra. A bútorlap után a Zero család következő tagja a rétegelt lemez lesz.

szerk: Tóth János, forrás: STTinfo; StoraEnso

Előző cikk

Finavia - a megújult Helsinki repülőtér

Következő cikk

Jelentés a fa építőanyagok piacáról



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések