FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Petri Sarvamaa EP-képviselő: A Bizottság bolondként kezeli az északi erdőipart

Ha jól értem a helyzetet, akkor tömören erről van szó:

Az ügy lényege, hogy a tartamos erdőgazdálkodást, ami az erdészek tanult, gyakorolt és nemzeti jogszabályok által is előírt mestersége, nos ezt az Európai Bizottságban általában, zöld mozgalmak oldalán pedig annál is kevésbé fogadják el. Sokuk szerint csak az erdők konzerválásával, az erdőkben a semmi tevésével, a magától való folyamatok megfigyelésével biztosítható, hogy az erdők megfelelően szolgálják a klímaváltozás elleni küzdelmet. A szakszerű, tartamos (fenntartható) erdőgazdálkodás hosszú idő alatt kialakult gyakorlata e körök számára smafu. Mindez a finn EU parlamenti képviselő, P. Sarvamaa szavaival, honlapja alapján az alábbiakban. Taxonómia ügyben apró eredményt sikerült elérni, de további lépésekre is szükség lesz erdőgazdálkodói szempontból.

MM


Tegnap (2021-04-21) az Európai Bizottság közzétette a fenntartható pénzügyi taxonómiáról szóló első felhatalmazáson alapuló törvényt, amely meghatározza a gazdasági tevékenységek technikai átvilágítási kritériumait, amelyek hozzájárulnak az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás és az éghajlatváltozás mérséklésének környezeti céljaihoz. Az EU taxonómiája referenciaértéket kíván nyújtani a beruházások számára, és támogatja az európai zöld növekedési stratégiát. Petri Sarvamaa európai parlamenti képviselő (EPP, FI, az AGRI tagja) szerint a Bizottság munkája kiábrándító az erdészeti ágazat számára, és nem ismeri el az ágazat éghajlat-változási erőfeszítéseit.

‘Ez egy zöld ideológián alapuló hibás papír, amely a Bizottság egyes döntéshozóinak személyes ambícióit táplálja. Valójában abszurd az erdészeti gyakorlatok megbüntetése, amelyek segítik az EU-tagállamokat, például Finnországot és Svédországot, hogy ambiciózusabb éghajlati célokat érjenek el az EU átlagánál rövidebb időn belül.”

Sarvamaa szerint az egész ügy riasztó a skandináv erdőipar számára. ‘A javaslat összetett és nem világos, hogy mi lesz a gyakorlati hatás az erdőtulajdonosokra. Ugyanezeket a célokat egyszerűbben lehetett volna elérni, figyelembe véve az erdőnket kezelő és használó emberek igényeit. A faalapú termékek fontosságát a fosszilis nyersanyagok és termékek helyettesítőjeként szintén teljesen figyelmen kívül hagyja a keret.’

A legrosszabb esetben az északi erdészeti ágazatot kizárnák a fenntartható finanszírozásból, ami súlyos kihívást jelentene a bio-körforgásos gazdaság további fejlesztése szempontjából. A jövőbeni beruházások szempontjából a helyzet nagyon nagy kihívást jelentene.

‘Az erdészeti kérdésekben a szélsőséges gondolkodásmód virágzik uniós szinten. Nem csak a szokásos szereplőknél, hanem a politikai színskála több sarkában is. Különösen a Bizottság zöld irányultságú vezetése némelyike teljesen vak az erdészeti kérdésekben. Azt képzelik, hogy csak az összes európai erdő konzerválásával menthetik meg a világot. ‘ Úgy képzelik, hogy az érintetlen erdők kivételével minden károsítja az éghajlatot és a biodiverzitást, ami messze van az igazságtól.

Az erdészeti kérdésekben a szélsőséges gondolkodásmód virágzik uniós szinten. Nem csak a szokásos szereplőknél, hanem a politikai színskála több sarkában is. Különösen a Bizottság zöld irányultságú vezetése némelyike teljesen vak az erdészeti kérdésekben. Azt képzelik, hogy csak az összes európai erdő konzerválásával menthetik meg a világot. ‘ Úgy képzelik, hogy az érintetlen erdők kivételével minden károsítja az éghajlatot és a biodiverzitást, ami messze van az igazságtól.

Az Európai Bizottságnak az észrevételek hatalmas száma miatt év végén vissza kellett vonnia a felhatalmazáson alapuló törvény első változatát. Számos tagállam, Finnország és Svédország az élen védte a fenntartható erdőgazdálkodást a Bizottsággal szemben. Sarvamaa szerint a tegnap közzétett DA (felhatalmazáson alapuló törvény) enyhe előrelépés a decemberi verzióhoz képest, de az ideális helyzettől még mindig messze van.

“Finnország és Svédország hatalmas befolyása és nyomása nélkül az eredmény még rosszabb lett volna” – mondja Sarvamaa.

‘Az aggasztó fejlemények mellett nagy az aggodalmam a demokrácia állapota miatt is. Hogyan határozhat meg a Bizottság ilyen részletes javaslatokat az erdőpolitika tekintetében, amely a tagállamok hatáskörébe tartozik, anélkül, hogy figyelembe venné az Európai Parlamentet és a Tanácsot? A helyzetnek meg kell változnia, és a javaslatot újra el kell utasítani ‘- zárja szavait Sarvamaa.

Forrás: pertisarvamaa.eu

Kapcsolódó:

A CEPF visszajelzése a felhatalmazáson alapuló törvényről, amely Taxonómiai Rendeletben lévő klímaváltozásra vonatkozik FATÁJ 2020-12-19

Az EU Bizottság valami olyan szabályozást szeretne bevezetni, erre tett javaslatot melynek fogalmai nem tisztázottak. Az Európai Magánerdő Tulajdonosok Szövetsége (CEPF) ezért elégedetlen a javaslattal.

A zöld fordulat fontossága FATÁJ 2021-03-30

Az Európai Unió 312,5 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást tartalmazó helyreállítási alapja jelentős segítséget jelent a tagállamoknak a koronavírus-járvány utáni gazdasági fellendülés elősegítésére, amelyből hazánk 7,2 milliárd eurót, vagyis több mint 2600 milliárd forintot hívhat le 2026-ig.

Ez volt az EU véleményezési oldala az ügynek angolul. Ugyanez magyarul.

Az ügy megnevezése magyarul:

Fenntartható finanszírozás – a zöld beruházások uniós osztályozási rendszere

és angolul:

Sustainable finance – EU classification system for green investments

Az ügy leírása:

Az EU ambiciózus éghajlat- és energiapolitikai célértékeket határozott meg 2030-ra, és célul tűzte ki, hogy az uniós gazdaság klímasemlegessé váljon 2050-re. A javasolt rendelet az éghajlatváltozás megfékezésére és az ahhoz való alkalmazkodásra vonatkozó uniós környezetvédelmi célkitűzéseket szem előtt tartva létrehozza a fenntartható gazdasági tevékenységek osztályozási rendszerét (taxonómiáját). A taxonómia közös nyelvezetet és egységes fogalomrendszert hoz létre, amelyet a befektetők mindenhol használhatnak, ha olyan projektekbe és gazdasági tevékenységekbe fektetnek be, amelyek jelentős pozitív éghajlati és környezeti hatást fejtenek ki.

Az EU taxonomy for sustainable activities oldal mutatja a téma egészét, sajnos csak angolul, ennek nincs magyar változata.

Egy témába vágó cikk a finnektől (2021-04-01): 8 claims on Nordic forestry – as to biodiversity and climate change mitigation, forest use passes the test (8 állítás az északi erdőgazdálkodásról – ami a biodiverzitást és az éghajlatváltozás mérséklését, az erdőhasználatot illeti)

1 megjegyzés
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Új erdőrezervátum a Pilisi Parkerdőben

Következő cikk

Fenntarthatósági témahét az EGERERDŐ Zrt-nél



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Durva közúti baleset

Egy erdészeti traktor karambolozott egy személyautóval Vas vármegyében, április 4-én. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szentgotthárdi karambolt követően…
Tovább

Gyászhír – Varga János [93]

Megrendüléssel tudatjuk, hogy Varga János vasdiplomás erdőmérnök, a Közép-Somogyi Állami Erdőgazdaság egykori munkatársa elhunyt. Varga János aranyokleveles erdőmérnök…