FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A Green Deal újragondolását kérték a magyar gazdák

Közös feladat, hogy az agrárgazdaság ne bűnbak legyen a klímaváltozás elleni harcban – hangsúlyozta Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a budapesti sajtótájékoztatón.

Janusz Wojciechowski, a  mezőgazdaságért felelős európai uniós biztos, megköszönte a magyar mezőgazdaság szereplőinek helytállását, amellyel hozzájárultak ahhoz, hogy a járvány idején nem alakult ki élelmiszerválság – tájékoztatta a NAK az Agro Naplót.

Győrffy Balázs beszámolt arról, hogy a megbeszélésen több témát is érintettek, köztük a közös agrárpolitika reformját, amelynek része a tavaly december végén, határidőre benyújtott magyar KAP stratégiai terv. A biztos azt az ígéretet tette, hogy a témában konstruktív tárgyalások lesznek, és olyan megoldás születik, amely a magyar mezőgazdaság előnyére, és nem kárára válik majd – mondta a NAK elnöke.

Győrffy Balázs szólt arról, hogy a magyar gazdálkodók kifejezték aggodalmukat a Green Deal (Európai Zöld Megállapodás) stratégiával kapcsolatban, amely álláspontjuk szerint sok kockázatot hordoz, és nem látható a hozadéka. A találkozón kezdeményezték a Green Deal újragondolását, és kérték, hogy az eddigiekkel ellentétben vonják be a munkába a gazdálkodókat is.

Egyeztettek a sertéságazat problémájáról is, amely egész Európát érinti. Szóba került a vízgazdálkodás, az öntözés, a klímaváltozás, itt is jelentős előrelépésre van szükség – hangsúlyozta a NAK elnöke.

Győrffy Balázs felhívta a figyelmet arra, hogy meglátásuk szerint az állattenyésztés általános megbélyegzése európai folyamat, például a fogyasztást népszerűsítő különböző programok között nem szerepelnek a vöröshúsok. A NAK elnöke szerint ez egyértelmű diszkriminálása egyes ágazatoknak, tudományos megalapozottság nélkül.

Janusz Wojciechowski, az Európai Bizottság mezőgazdaságért felelős biztosa elmondta, hogy az ukrajnai háború új helyzetet és kihívást jelent, leginkább a szomszédos országokat, köztük Magyarországot is érinti. A biztos elmondta, Magyarország időben benyújtotta a bizottságnak a stratégiai tervét, így remény van arra, hogy határidőre elfogadják, és be lehet vezetni.

A sertéságazattal kapcsolatban a biztos közölte, hogy a bizottság hamarosan rövid távú megoldási javaslatokat tesz. Jelezte, hogy az energiaárak növekedésével a növényvédő szerek is drágulnak, a bizottság ezzel a témával szintén kiemelten foglalkozik.

forrás: AgroNapló

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Erdei utakon Reviczky Gáborral - 116., 2022/10.

Következő cikk

Folytatódik a Településfásítási ProgramStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések