FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

CEPF vélemény az erdőhelyreállításhoz és a faültetéshez

Az EURACTIV rendezvény az erdő-helyreállítás és a faültetés hatásait vitatta meg az éghajlatváltozás mérséklésében.

2021. szeptember 7-én az EURACTIV virtuális konferenciát szervezett „Az erdők helyreállítása és a faültetés milyen hatással van az éghajlatváltozás mérséklésére?” címmel. Az eseményt a LifeTerra és a LIFE program támogatta. A CEPF szakpolitikai tanácsadója, Hélène Koch az uniós intézmények, az EEB és a Life Terra képviselőivel együtt panel tagként ismertette az európai erdőtulajdonosok véleményét.

Hélène Koch, az előadását a faültetésre vonatkozó elmélkedéssel kezdve, emlékeztetett arra, hogy a Bizottság által ültetni javasolt fák túlmutatnak az erdőkön, mivel a fákat városi területekre és mezőgazdasági területekre is ültetik. Koch asszony a fák ültetésével kapcsolatos legfontosabb szem előtt tartandó kérdésekként a megfelelő finanszírozást, a megfelelő fák megfelelő helyre ültetését és az ültetés utáni munkákat említette, mivel a fa ültetése csak a folyamat kezdete. Valójában annak érdekében, hogy az ültetett palánták fennmaradjanak, kiválasztásuknak előremutató tervre kell épülnie, figyelembe véve az éghajlatváltozás közelgő hatásait.

Az erdők helyreállításával kapcsolatban Koch asszony felhozta a közelgő uniós természet-helyreállítási törvényt, amely várhatóan erdei ökoszisztémákra is vonatkozni fog, és felszólított arra, hogy összpontosítani kell azokra az erdőkre, amelyek éghajlatváltozás okozta katasztrófákban szenvednek, például a szélvész, a kártevők vagy az erdőtüzek által. Végül is nem minden uniós erdőt kell helyreállítani – mutatott rá.

Mindenekelőtt a fák ültetésének és az erdők helyreállításának mérlegelése előtt el kell gondolkodni azon, hogy kinek a tulajdonában van az a föld, ahol ezek a cselekvések történnének – emelte ki Koch asszony. Ahhoz, hogy a faültetési vagy erdő-helyreállítási projektek sikeresek legyenek, a földtulajdonosok előzetes és tájékozott beleegyezése előfeltétele az őszinte motivációnak és elkötelezettségnek. Mindezek ellenére az eredmény még mindig bizonytalan lehet, tekintettel az éghajlatváltozás előre nem látható hatásaira – jelentette ki.

Összefoglalva Koch asszony kifejtette, hogy az éghajlatváltozás mérséklése szempontjából az erdők helyreállítása vagy a faültetés önmagában nem elegendő, de fontos részteljesítmény az erdészeti ágazatok hozzájárulása ehhez a globális kihíváshoz. Fontos csökkenteni a fosszilis tüzelőanyagok miatti emissziót világszerte és minden ágazatban. Ebben az esetben, ha fát használnak a fosszilis alapú anyagok felváltására, ez hozzájárul a fosszilis intenzív lehetőségek helyettesítéséhez.

A konferencia egészének videófelvétele (A kapcsoló Hélène Koch hozzászólásánál indítja a felvételt, de persze a teljes konferencia elejétől végig megnézhető. [angol])

Forrás: CEPF (MM)

1 megjegyzés
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Fontos változás a fűrészáru export-bejelentések kapcsán

Következő cikk

Life Terra: faültetés, erdőnevelés, a föld helyreállítása



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések