FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Faipari alapanyagok ellátási zavarai


A hazai bútoripar szereplői alapanyag-árváltozásokról, szállítási zavarokról, alapanyag-hiányról beszélnek egy ideje. Hasonló gondok tapasztalhatók a fával építők körében is. Mi lehet ennek a kiváltó oka? Milyen mértékű árváltozást tapasztalnak Önök?

Több folyamat együttes hatása tapasztalható. Egyrészt az USA minden eddiginél komolyabb faanyag felvásárlóként való megjelenése az európai piacon. Másrészt a covid miatt utazni képtelen emberek otthoni lakásfelújítási kedve (az egész fejlett világban, ahol van pénz). Harmadrészt pánikvásárlás is tapasztalható a folyamatos áremelkedések és áruhiányok miatt. A készletezés igaz a gyártókra, hogy legyen alapanyaguk, és a kereskedőkre, és persze a végfelhasználókra is. Negyedrészt az alapanyag (farönk) állítólagos hiánya. Ennek a validálására van a legkisebb rálátásunk.

A drágulás mértéke termékcsoportonként változó. A legnagyobb mértékben az OSB ára változott (kb. 100%, azaz megduplázódott idén), majd a nyír rétegelt lemez, MDF, natúr faforgácslap (20-40% közötti áremelkedés). A laminált faforgácslap (közismertebb nevén bútorlap) ára mérsékeltebben reagált (10-15%). Egyelőre.

 

Számos tengeren-túli hírforrás ellátási gondokról, alapanyag-hiányról, és ebből következően az egekbe ugró árakról beszél. Mindez megjelenhet Európában, vagy Magyarországon is?

Igen, ez igaz. Ennek köszönhetően faanyag ára az USA-ban 2-400 USD/m3-ről felment idén 1000 USD/m3 fölé. Most már 1600-1800 USD/m3-nél tart. Az Egyesült Államokban magasabb a faanyagok ára, mint Európában. Ott az OSB 500 eur/m3-ért ment, EU-ban 220-ért. Most már itt is 500. Mikor ezt előre mondták, nem hittük el. Ha bárki beírja a a népszerű internetes keresőbe hogy ‘lumber prices 2021’ akkor rengeteg oldalt találni, akik ezt elemzik. Már a CNN, NBC, stb. beszélgetős hírműsorai is.

Az USA fapiacain tapasztalt árrobbanás miként függhet össze a távol-keleti piacok fogyasztásával, illetve a globális árufuvarozásban előállt nehézségekkel?

Mi is nagy érdeklődéssel figyeljük, olvassuk a tengerentúli történéséket. Pontos statisztikai adataink sajnos nincsenek. De azt tudjuk, hogy a fakitermelést szezonális tevékenység. Nem lehet bármikor bárhova bejutni (erdő) és bármennyit kivágni, feldolgozni. Természeti adottságainál, illetve a szonszédságából adódóan Kanada az USA legnagyobb faanyag beszállítója. Információink szerint Kanada USÁ-ba irányuló exportja akadályba ütközött tavaly (COVID-19 okán), amit talán idén orvosolnak. Kanada viszont el tudta adni faanyagát Kínának, Japánnak és más távol keleti országonak. Ismert az is, hogy Oroszország korlátozásokat léptetett életbe az erdeikből kitermelt fa nyersanyagok exportját illetően, ami évente 15 millió köbméter faanyagot érint. Így nem lehet még tudni, hogy hogyan és mikor fognak az árufolyamatok visszarendeződni.


Észak-amerikai fűrészáru árak május elején [kereskedés alapegysége 1000 board feet-nek megfelelő faanyag (1000 fbm = kb. 2,359 köbméter)] egy hét alatt +5,6-10,7% növekedés; egy hónap alatt +11-28% növekedés

A nemzetközi fapiac milyen módon hat a hazai folyamatokra?

A magyarok olyan pici szereplők a nemzetközi faiparban, hogy gyakorlailag nincs hatásunk a legtöbb folyamatra. Csak sodródunk az árral és próbálunk a felszínen maradni. Hazai fapiac méretét, illetve az európai, vagy világpiacon elfoglalt részarányát nehéz pontosan meghatározni. Hazánkban tudomásunk szerint 2-3000 bútorgyártó működik, amelyek közül a legnagyobb 150-200 teljesítménye adja az ágazat termelési értékének 90%-át. A sok és apró mikrovállalkozás reakcióit szerintünk szinte lehetetlen kiszámítani.

Jelenleg a piacon lehet látni komoly árkülönbségeket. Ez attól függ, hogy ki hogy áraz. A friss anyagbeszerzések alapján, vagy a meglévő raktárkészletek szerint. Ez persze csak idő kérdése, hogy kiegyenlitődjön.

Sajnos nem látunk bele a jövőbe, de a jelenlegi piaci információk szerint (amik gyakran felülíródnak) ez a növekedés nyár végéig kitart. Az hogy ősszel, hogy alakul a szezon az árak szempontjából, nem tudjuk.

Csökkenést senki sem prognosztizál.

Forrás: ABH-System Kft

Kapcsolódó:

Emelkedő faanyagárak az amerikai tőzsdéken (2021-05-06)

Faanyagok ára erős emelkedésben van világszerte (2021-04-26)

A fűrészáru ára globálisan emelkedett 2020 második felében (2021-01-10)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Gencsi Zoltán: Debreceni erdőskönyv

Következő cikk

Európát is elérte a faanyag őrületStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések