FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

MAKÉSZ védjegyes vállalkozások 2021


Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) a vállalkozások érdekvédelmi és érdekérvényesítési feladatán túl, az arra érdemes vállalkozások munkájának elismertetésére is nagy hangsúlyt fektet.

Fontosnak tartja a Szövetség, hogy a jó minőségű anyagokból sikeres kivitelezéssel folyamatosan színvonalas létesítményeket megvalósító mikro- és kisvállalkozásokat minőségi védjeggyel erősítse.

 

Az ÉVOSZ Környezettudatos Szerelt Technológiás Szakmai Tagozata (MAKÉSZ) a napokban 12 vállalkozás részére adta ki a védjegyet a 2020. évi tevékenységünk alapján.

 

MAKÉSZ VÉDJEGYES VÁLLALKOZÁSOK 2021. évben:

ANICO KÉSZHÁZAK Kft, 4400 Nyíregyháza, Martinovics tér 2

BERGER Házak Zrt., 4244 Újfehértó, Ady Endre utca 34.

KÉSZHÁZ ÉPÍTŐ Kft., 6000 Kecskemét, Méntelek 14.

JÖVÖ HÁZA Bt, 9200 Mosonmagyaróvár, Gyertyán utca 8. 

KP SALES HOUSE Kft, 1027, Budapest, Bem József u. 9. 

INTERHAUS-BARTA Kft., 7726 Véménd, Rákóczi Ferenc utca 51.

NÉMETH-FA Kft., 8960 Lenti, Petőfi u. 34/B 

NEBRASKA-HÁZ Kft, 1088 Budapest, Szentkirályi u.29-31. V.em.1. 

SOKON Kft, 2484 Agárd, Széchenyi úti üzletsor

TAKSONY H-BEK Kft., 2335 Taksony, Orgona köz 20.

UBRANKOVICS Kft.,9423 Ágfalva, (Ágfalva-Liget 9423) hrsz 800/40 hrsz.

VARIOSYSTEM Group Kft., 2462 Martonvásár, Nyári utca 3.

 

(FATÁJ kiegészítés: a fenti listában a cégnevek linkjei a FATUDAKOZÓ-ban található cégadatlapokhoz irányítják az érdeklődőt. A lista vastagabban megjelölt cégei már MID vagy MAX csomaggal előfizetői a FATUDAKOZÓnak.)

A készházépítők piaci helyzetét értékelve is megállapítható, hogy jelenleg a nem várt mértékű piaci árváltozások és az alapanyag-beszerzési nehézségek okozzák számunka a legnagyobb gondot.

 

Csak a megrendelőkkel történő egyeztetés, és megértésük alapján lehet az áremelkedést kezelni. A kulcsrakész kivitelnél, ez a 2020-as kulcsrakész árakhoz képest 20%-os áremelkedést is okozhat.

 

Az érintett termékek: valamennyi fémből, (betonvas, esőcsatorna, villanyvezeték) műanyagból készülők (polisztirol hőszigetelés, vakolatok, nyílászárók), és legfőképp az építő fa, (falak, tetőszerkezetek) és egyéb faipari termékek (lágyfarost, fagyapot).

 

A vállalkozások szerződésállományát tekintve munkával ellátottak, már 2022. év közepére is van megrendelésük. A drasztikus áremelkedések miatt az ügyfelek egy része az igények csökkentésével lemond a garázsról, galériáról, csökkenti a méretet, a felszerelést. A szerződés felmondása jelenleg még nem jellemző, a szerződés előtt állók egy része azonban elhalasztja a szerződéskötést.

 

A Pécsi Tudomány Egyetem Műszaki és Informatikai Karán megtartották az első Környezettudatos Készházépítés alapjai, fakultatív tantárgy órákat. Ez nagyban hozzájárul a szakmérnök-utánpótláshoz. A tantárgy a következő években is meghirdetésre kerül.

 

A Környezettudatos Szerelt Technológiás Szakmai Tagozat, az egyetemi képzés keretében, szeretné elérni, hogy az építész a művészeti képzés mellett, a végzős hallgató, vagy a felnőttképzésben (PG) résztvevő, szakirányú képzést kaphasson a készházépítésre, különösen a családiház-építés keretében, építőmérnöki tevékenységnél, és statikai tervezésnél jogosultsággal rendelkezhessen. Az előkészítő folyamat és a kivitelezés egyszerűbbé, gyorsabbá válhatna, megszűnhetne több szakma egymásra várása, és a hosszadalmas egyeztetések.

 

A tagszervezetek saját beruházásainak, fejlesztéseinek a célja, hogy gyorsabb, egyszerűbb legyen a kivitelezés, akár a ‘polcról levehető, hazaszállítható’ házak kialakítása is megvalósuljon. Folyamatban van az import anyagok (elsősorban a fenyőfa) hazai termékekkel történő helyettesítése.

 

Forrás: ÉVOSZ

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Gencsi Zoltán: Debreceni erdőskönyv

Következő cikk

Európát is elérte a faanyag őrület



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések