FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Biomassza fűtőmű Kaposváron

Megkezdődött a faapríték-tüzelésű biomassza fűtőmű építése Kaposváron, a Füredi út mentén. Szita Károly a tavaly decemberi közgyűlésen jelentette be, hogy a kormány 4,5 milliárd forintnyi támogatásának köszönhetően megkezdődhet az építkezés.

A munkát a Szabadics Építőipari Zrt. nyerte el, amelynek a mintegy 1710 négyzetméternyi épületegyüttes felhúzásán túl még egy 1,9 km hosszú távhővezetéket is ki kell építenie, ami a zöld fűtőművet köti össze a távhőszolgáltatóval. Pontosabban, az egyik Kinizsi lakótelepi egykori kazánházzal, ami már összeköttetésben van a Kanizsai utcai központtal. Ahogy arról korábban már írtunk, ezen a környéken nagy most a felfordulás, hiszen a 300 mm átmérőjű csöveket a napokban fektették le. A távhővezetékek mellett optikai kábel is fut majd, ami a belső kommunikációért felel a későbbiekben.

A kétszer 7,5 megawatt teljesítményű fűtőművet földgáz helyett ipari célra már nem használható faaprítékokkal működtetik majd, így megújuló energiával tudják előállítani a távfűtéses lakásokban élő kaposváriak számára a meleget és a meleg vizet. A beruházással a földgáz 57 százalékát tudják majd kiváltani.

Szita Károly korábban elmondta, a városi zöld fűtőmű megvalósításának több hozadéka lesz: így tud olcsóbbá válni a szolgáltatás és tisztább lesz Kaposvár levegője. A biomasszával 61 százalékkal olcsóbban tudjuk előállítani a hőt és a megújuló energia használatával kiváltható a jelenlegi kvóta is, így nem kell a 400 millió forintos büntetést megfizetnünk. Vagyis a város 646 millió forintot takaríthat meg évente.

– Fontos az is, hogy ennek használatával csökken az energiafüggőségünk, nem leszünk kitéve az energiaárak ingadozásának, tartani tudjuk majd a távhőárakat is. Nem utolsósorban pedig a klímavédelemért és az egészségünkért is teszünk valamit a beruházással – emelte ki a városvezető.

forrás: KaposvárMost

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Március 21.: Az Erdők Nemzetközi Napja

Következő cikk

300 gyermek vendégségben



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Durva közúti baleset

Egy erdészeti traktor karambolozott egy személyautóval Vas vármegyében, április 4-én. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szentgotthárdi karambolt követően…