FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Eduwood – faépítészeti és bútoripari oktatás fejlesztése

2021 májusában indult az „EDUWOOD” magyar-osztrák határon átnyúló együttműködési program. Az Interreg V-A Ausztria-Magyarország program keretein belül, az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) támogatásával megvalósuló projekt legfontosabb feladata a faépítészeti és bútoripari oktatás gyakorlatközpontú, projektszemléletű fejlesztése a határ két oldalán.

A projekt alapgondolatát az oktatás és a munkaerőpiac jobb összekapcsolódásának igénye keltette életre. A faépítészeti- és bútoripari oktatás területén mindkét országban megfigyelhető a diákság motiválatlansága, az iskolaelhagyás, vagy a (diplomás) képzés befejeződésének elhúzódása. Az oktatás a szakemberek tapasztalatai alapján nem eléggé gyakorlatorientált, és projektközpontú, a bevont gyakorló szakemberek száma még mindig alacsony. A határ mindkét oldalán kihívást jelent az oktatási intézmények számára a tehetséggondozás, az ipar igényei szerinti kompetenciák fejlesztése. A vállalkozások és oktatási intézmények közötti gyakorlatorientált, hosszú távú, oktatási célú együttműködések a két országon belül jól működnek (duális képzések), de határmenti vonatkozásban még nincs ennek kiépült rendszere, így konkrét, hosszú távú együttműködési megállapodások szükségesek a faépítészet és a bútoripar területén, vállalkozások és iskolák között, összekapcsolva a határ két oldalát.

A projekt átfogó koordinációját a soproni Faipari Tudományos Alapítvány (FATA) látja el, partnerségben a grazi Institut für Innovations- und Trendforschunggal (IITF), illetve a közép- és felsőfokú képzőintézményekkel, de a projektcélok akkor tudnak teljesülni, ha a lehető legtöbb diák, oktató, és vállalkozás bekapcsolódik a megvalósításba.

„Tömeges online (MOOC) kurzusok megvalósítása mellett egy közös, online oktatási platform létrehozását tervezzük, melynek célja az ismeretmegosztás („skill share”). Közösségépítéssel érjük el a diákság motiváltságának növekedését, úgy, hogy élményszerűvé tesszük számukra a tanulást” – mondta el Pakainé dr. Kováts Judit, a FATA elnöke, hozzátéve: az online oktatás most a járványhelyzet kapcsán került előtérbe, de ettől függetlenül is egyre nagyobb igény jelentkezik online eszközök alkalmazására a fiatal generáció tanítása során.

Az online platformon diákok, tanárok és a kapcsolódó ipari szereplők határmenti közösségépítése folyik, akik valamilyen ismeretet adnak át társaiknak, elsősorban videomegosztás által, de lehetőség lesz más formátumú oktatási anyagok megosztására is a különböző témákban, a faépítészet és a bútoripar egyes kategóriáiba. Az általános iskolások számára pedig pályaorientációs céllal szakköröket, munkahely bemutatókat és nyári táborokat szerveznek.

A FATA elnöke kiemelte: „A fejlesztéshez az ipari szereplők bevonása nélkülözhetetlen egyrészt a kimeneti igények, másrészt a gyakoratorientáltság biztosítása miatt. A projektpartnerek a határmenti faépítészeti és bútoripari (középfokú és felsőfokú) oktatási intézmények tanárai, oktatói és diákjai számára kínálnak szolgáltatást, teremtik meg az összefogást, együttműködési szerződések megkötésével korábbi projektek tapasztalataira építve.”

A platform kifejlesztését, a programok kidolgozását és végrehajtását alapos helyzetfeltárás előzi meg: ennek keretében mind magyar, mind osztrák oldalon elvégzik a faipari szakmákkal kapcsolatos attitűdök vizsgálatát a diákok és a szülők körében is, elemzik a munkaerőpiaci helyzetképet, összevetik a határ két oldalán meglévő képzéseket és tananyagokat, a duális képzéseket, és természetesen a faipari ágazati szereplők, mint jövőbeli foglalkoztatók elvárásainak átvilágítása is megtörténik.

Az ATHU166 azonosító számú, „Eduwood – Bilateriáis faépítészeti és bútoripari oktatásfejlesztés” című projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, az Interreg V-A Ausztria-Magyarország program negyedik, „Az intézményi kapacitás javítása és hatékony közigazgatás (TO11)” prioritásán belül valósul meg 2022. decemberéig, mindösszesen 327 440 euro elszámolható költségvetéssel.

További információ:
Iszak Noémi, kommunikációs munkatárs, eduwood@fatahungary.hu

forrás: Faipari Tudományos Alapítvány

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Kell-e szállítójegy a faipari melléktermék eladásakor?

Következő cikk

STIHL Timbersports - a magyar csapat - 1/3Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések