FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Fűrészáru árak erős csökkenése tapasztalható

A chicagói árak ezen a héten 18%-kal estek vissza, ami 1986-óta a határidős ügyletek között a legnagyobb árcsökkenést jelenti. A faanyag ára mostanra csaknem 40%-kal csökkent a május 10-i rekordmagassághoz viszonyítva.

A fűrészáru határidős ügyletei az elmúlt héten minden idők legnagyobb csökkenését könyvelhették el, ami a múlt hónapban még minden idők legmagasabb szintjét érte el, miközben a fűrészüzemek növelték a termelést, és a vásárlók visszatartották a vásárlásokat.

A fűrészüzemek felzárkózni látszanak Észak-Amerika féktelen házépítési keresletéhez, amely hónapokig tartó áremelkedést váltott ki, ez megkönnyebbülést hozott a fapiacon, amelyet ellátási hiány és áremelkedés szorongatott. Elemzők szerint a vevők továbbra is a megemelkedett árak miatt várakoznak, és további arukészletekre megjelenésével ármérséklődésre számítanak.

“A tegnapi kereskedés kezdete gyors volt, aztán letargikus lett és a végére meglehetősen visszafogott volt.” – mondta pénteki jegyzetében William Giguere, aki keleti hemlockfenyőt vásárol a Sherwood Lumber számára Massachusettsben. “Rengeteg fűrészáru volt elérhető a malmokból, és elég ambíció volt az eladásra. Hiányzott a vevők sürgető vásárlási szándéka.”

Sok vevő csak kényszerből vásárolt, általában betartva az irányelveket – mondta Hamir Patel, a CIBC elemzője pénteken, a Random Lengths (ez a tőzsdei elnevezése az eltérő hosszúságú, de azonos keresztmetsztű építő faanyagnak) árumozgásainak értékelésre hivatkozva. A népszerű piacelemző orgánum a termékkör több fatermék csoport árcsökkenéséről számolt be, és rámutatott a fűrészüzemek megugrott arukínálatra – mondta Patel.

A USA fűrészáru-termelése az elmúlt 12 hónap során 5%-kal növelte a termelést, és várhatóan további 5%-kal, azaz nagyjából 1 milliárd köblábbal növekedett – írja a Domain Capital Group leányvállalata, a Domain Timber Advisors LLC. Atlanta, Georgia.

Az Resolute Forest Products Inc. 50 millió dollárt költ faanyagtermelésének növelésére – közölte a társaság csütörtökön. A West Fraser Timber Co., a világ legnagyobb fűrészáru gyártója nemrégiben azt mondta, hogy USA-ban öt üzemében is bővíti feldolgozó kapacitását, míg a rivális Canfor Corp. azt nyilatkozta, hogy mintegy 160 millió dollárt fektet be egy új fűrészüzembe Louisianában.


Fotó: Getty Images

A trend felett

Ennek ellenére, bár a fűrészáru ára végül visszahúzódhat a sztratoszférikus csúcsoktól, a BMO Capital Markets szerint mostanában senki se keresse ezeket a pandémiát megelőző árszinten.

“Az orrvérzésig emelt árak” (Nosebleed’ prices) nem lesznek kitartóak, de az erős kereslet, a korlátozott kínálat és az emelkedő költségek mind a trend feletti árakra utalnak legalább a következő 12-24 hónapban” – mondta jegyzetében Mark Wilde, a BMO elemzője.

A fűrészáru határidős ügyletei Chicagóban 5,6% -kal, 1059,20 dollárra csökkentek (1000 köblábra értve) pénteken. A 2020 közepén kezdődött árnövekedést megelőzően a fűrészáru határidős ügyletei 1992 óta többnyire 200 és 600 dollár között mozogtak.

Az USA-ban tapasztalható érős házépítési kedv várhatóan több évig fog tartani, a fűrészárak ára az elkövetkező öt-nyolc évben valószínűleg 500 dollár / 1000 köbláb felett marad – mondta Scott Reaves, a Domain Timber Advisors erdőművelési igazgatója.

“Új normák közötti helyzetben vagyunk” – mondta Reaves egy telefonos interjúban. “Látni fogjuk ezt a tartós lakásigényt és ezt az új normát a fűrészárak árazási szintjére.”

szerk: TJ, Forrás: Bloomberg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Ukrajnába exportált fehérorosz és orosz forgácslap elleni dömpingeljárás kezdeményezése

Következő cikk

Riasztó elemzés készült Magyarország vízgazdálkodásáról: sürgősen lépni kell



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések