FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Ukrajnába exportált fehérorosz és orosz forgácslap elleni dömpingeljárás kezdeményezése

Ilyashev & Partners dömpingellenes vizsgálatot indítottak az Ukrajnába exportált fehérorosz és orosz faforgácslemezzel kapcsolatban.

Az Ilyashev & Partners ügyvédi iroda Nemzetközi Kereskedelmi Gyakorlati Csapata, Olena Omelchenko partner vezetésével, dömpingellenes vizsgálatot indított a Swisspan Limited Company törvényes érdekeinek képviseletében a faforgácslemez Ukrajnába történő behozatala tekintetében, amely Fehéroroszországból és az Orosz Föderációból származik.

Az ukrán gyártó által benyújtott panasz felülvizsgálatának eredményét követően a Nemzetközi Kereskedelmi Minisztériumközi Bizottság 2021. február 20-án dömpingellenes vizsgálatot indított a Belarusz Köztársaságból és az Orosz Föderációból származó áruk Ukrajnába behozatalára, ezen termékekre: faforgácslap (wood chipboard = WCB), kivéve a dekoratív műanyag réteggel borított WCB lemezeket, amelyet a 4410 11 10 00, 4410 11 30 00 és 4410 11 90 00 UKTZED (ukrán külkereskedelmi vámáru-osztályozási kódok) alá sorolnak.

[FATÁJ: A magyar vámtarifa szerint a kódok és megnevezések:

441011 Forgácslemez fából

44101110 (MTQ) Forgácslemez fából megmunkálatlanul vagy gyalulva, de tovább nem megmunkálva

44101130 (MTQ) Forgácslemez fából felületén melaminnal impregnált papírral bevonva

44101150 (MTQ) Forgácslemez fából felületén díszítő műanyagréteggel borítva

44101190 (MTQ) Más forgácslemez fából (kiv. megmunkálatlanul vagy gyalulva, de tovább nem megmunkálva, felületén melaminnal impregnált papírral bevonva, felületén díszítő műanyagréteggel borítva)

Ebből úgy tűnik, hogy az ukrajnai kezdeményezés a kasírozott faforgácslemezre vonatkozik. Ha jól értem, hiszen az az egy nincs a kivételek között.]

A fenti dömpingellenes vizsgálat eredményeként dömpingellenes vám vethető ki a Fehérorosz Köztársaságból és az Orosz Föderációból származó faforgácslap behozatalára a tisztességes verseny biztosítása és az ukrán gyártók dömpingelt behozataltól védelme céljából. A dömpingellenes vizsgálat befejezése akár 12 hónapot is igénybe vehet.

A Swisspan Limited Company Ukrajna egyik vezető fafeldolgozó vállalata és a bútor célú forgácslap gyártója. Polírozott* és laminált faforgácslemez gyártására szakosodott, s azt saját Swisspan by Sorbes márkanéven forgalmazza. A társaság anyavállalata a Sorbes AG (Svájc), amelynek két fafeldolgozó vállalkozás van Nyugat-Ukrajnában.

(*Polished= polírozott, de feltehetően ez, amit itthon kasírozottnak hívunk.)

Forrás: chambers.com
SzF: MM

Észrevétel:

Feltételezem, hogy e kezdeményezésnek a magyarországi faforgácslemez forgalomra érdemi hatása nem lesz. Minden esetre érdekes a jelenség.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

PROD-MES - termelés támogató rendszer

Következő cikk

Fűrészáru árak erős csökkenése tapasztalhatóStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések