FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Miért éri meg robotfűnyírót vásárolni?

A környezetkímélő és zajmentes robotfűnyírókkal nem csak rengeteg időt spórolhatunk meg magunknak, de segítségükkel egész évben tökéletes lehet a gyep a kertünkben. Sokkal kevesebb plusz tápanyag-utánpótlásra lesz szükségünk, valamint a gyomnövényekkel sem lesz több problémánk.

A robotfűnyíró előnyei

Nagyjából 200 m2 feletti gyep esetében már érdemes befektetnünk egy robotfűnyíróba. Minél nagyobb a pázsitunk, annál szembetűnőbb lesz a megnövekedett szabadidőnk, mert a gyep karbantartására már sokkal kevesebb időt kell fordítanunk. A robotfűnyíró nem csak lenyírja a gyepet, de sokkal precízebben is végzi a munkát, mint mi tudnánk, ezért az egész szezonban tökéletes megjelenésű gyepre számíthatunk. Ennek egyik oka, hogy a robotfűnyíró szabálytalan mintában vágja a füvet, így a gyepen nem lesznek sávok vagy csíkok. A robotfűnyíró könnyű súlyának köszönhetően a fűnyírás sokkal kíméletesebb, mintha mi végeznénk, mert sem mi, sem a nagyobb tömegű, hagyományos fűnyíró súlya, esetleg a megtelt fűgyűjtőkosár súlya nem terheli a gyepet. Mivel a robotfűnyíró rendszeresen és gyakran nyírja a füvet, nem okoz károkat a fűszálakon a hagyományos fűnyíráshoz képest, amikor hetente egyszer, de jóval intenzívebben végezzük azt.

A STIHL robotfűnyírók az akkumulátoros technológiának köszönhetően környezetkímélőek, ráadásul rendkívül halkan végzik el a munkát. A robotfűnyíró még abban az esetben sem fogja zavarni a környezetünkben élőket, ha hétvégén vagy kora reggel, esetleg éjszaka nyírja a füvet. A robotfűnyírón nem fog ki csapadék és a kánikula sem, nem vagyunk az időjárás viszontagságainak kiszolgáltatva, mint a hagyományos fűnyírás esetében. A kültéri elektromos hálózatra csatlakozó robotfűnyíró a fűnyírás után automatikusan visszatér a töltőállomásra, illetve akkor is, ha az akkumulátora lemerülőben van. A robotfűnyíró annyira precíz munkát végez, hogy a továbbiakban nem lesz szükség gyomírtásra, mert a gyep sokkal jobban összezár, nem ad életteret a fűszálakon kívül más növényeknek.

A robotfűnyíró folyamatosan és nagyon apróra, 1-2 mm nagyságúra aprítja a levágott fűszálakat, ezért a mulcsozó fűnyírás során a fűnyesedéket nem kell összegyűjtenünk. A néhány milliméteres fűnyesedék a talajra hullva lebomlik, így természetes zöldtrágyaként funkcionál, hasznos tápanyagokkal látja el a talajt, kiváltva ezzel a túlzott műtrágyahasználatot. A fűszálak között nem alakulhat ki az úgynevezett gyepfilc, azaz az elhalt növényi részekből, fűzúzalékból, gyomnövényekből és mohatelepekből álló réteg. A mulcs további előnye, hogy kiváló talajtakaró, csökkenti a talaj nedvességének párolgását és a gyomokkal szemben is hasznos.

A beüzemelés előtti teendők

A megfelelő telepítési feladatok elvégzése nagyon fontos a robotfűnyíró üzemelésének szempontjából. Amennyiben ezt precízen elvégezzük, a későbbiekben nem lesz különösebb feladatunk a robotfűnyíróval. A robotfűnyíró teljesen automatikus, a határoló vezetékek mentén végzi feladatát. A legpraktikusabb, ha már a kert kiépítésének legelején a robotfűnyírónak megfelelően alakítjuk a kertet. A szegélyeket hagyjuk ívesre, a nehezen hozzáférhető részeket ne füvesítsük, az ilyen helyekre inkább növényágyásokat tervezzünk. A gyeppel egyszintben lekövezett szegély segíti, hogy a fűnyíró mindenhol tökéletesen dolgozhasson.

A robotfűnyíró karbantartása

A robotfűnyíróval a precíz beüzemelés után már nem sok további feladatunk van, kivéve, hogy a vágóasztalt, azaz a penge körüli fűnyíróházat hetente meg kell tisztítanunk, de ha jól be van állítva a gép, akkor elegendő lehet kéthetente elvégeznünk a takarítását. A vágóasztal tisztítására egy erős kefe a legjobb eszköz, amivel a gép minden részéből könnyen eltávolíthatjuk a fűnyesedéket. A munkát végezzük védőkesztyűben az éles pengék miatt.

Segítünk a választásban!

A kertünk adottságainak (méret, domborzati viszonyok) megfelelő teljesítményű robotfűnyíró kiválasztásakor több szempontot is érdemes figyelembe vennünk. Ahhoz, hogy tudjuk, milyen akkumulátor mérettel ellátott robotfűnyírót vegyünk, fel kell mérnünk a gyepfelület pontos méretét. A STIHL robotfűnyírók maximálisan 35-40% meredekségű lejtőn használhatóak, ennél meredekebb lejtésű területre használatuk nem ajánlott.

A mindössze 9 kg tömegű STIHL RMI 422 robotfűnyíró a kisebb és közepes kertekbe ajánlott, legfeljebb 800 m2-es füves területekig. Munkaszélessége 20 cm, vágásmagassága egyszerűen állítható, így mi határozzuk meg a 20-60 mm közötti vágásmagasság-tartományból a számunkra megfelelőt. A mulcsozó funkciónak köszönhetően a levágott fűnyesedék természetes zöldtrágyaként hasznosul a gyepen, így sokkal kevesebb gyeptrágya kijuttatásra van szükségünk. Maximális emelkedése 35%, ezért használata a kisebb lejtőkön és emelkedőkön is ajánlott.

Nagyobb kertekbe, füves területekre javasoljuk az erős akkumulátorral ellátott STIHL RMI 632 intelligens robotfűnyírót, amely akár 3300 m2-ig ajánlott. Munkaszélessége 28 cm, tömege 14 kg, az akkumulátor kapacitása 130 Wh. Maximális emelkedése 45%, ezért lejtősebb területeken fekvő gyepek esetében is megfelelő választás. Beállítható vágásmagassága 20-60 mm, a mulcsozó funkciónak köszönhetően a levágott fűnyesedék szintén természetes zöldtrágyaként hasznosul.

További információkért látogasson el a www.stihl.hu-ra, a szakértők kerti tippjeit pedig keresse a www.stihlnemzedekek.hu weboldalon, a STIHL Magyarország Youtube csatornáján, vagy a STIHL KertÉrtők podcast adásaiban!

A STIHL-ről

A Stihl International GmbH mezőgazdasági, erdészeti és kerti gépek gyártásával, forgalmazásával és szervizelésével foglalkozik. 1926-ban alapították, máig 100%-ig családi kézben van, jelenleg több mint 160 országban képviselteti magát. A magyar leányvállalat, az Andreas Stihl Kft. 1991 óta van jelen Magyarországon, ma már 300 szakkereskedéssel és 140 szakszervizzel. Az Andreas Stihl Kft. a motorfűrész és benzinüzemű fűkasza szegmensében, valamint a motorfűrész-vezetőlemezek és -láncok értékesítési területén piacvezető.

A vállalat a STIHL Timbersports nemzetközi sportfavágó versenysorozat névadó szponzora is.

(x) Andreas Stihl Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Év Balatoni Háza építészeti pályázat győztesei

Következő cikk

Baktalórántházi erdő - természeti büszkeségünk



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Durva közúti baleset

Egy erdészeti traktor karambolozott egy személyautóval Vas vármegyében, április 4-én. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szentgotthárdi karambolt követően…