FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Nyír rétegelt-lemez dömpingellenes eljárás

Az EU Bizottság 15,0% és 17,2% közötti ideiglenes dömpingellenes vámokat javasolt az Oroszországból származó nyírfa rétegelt lemez behozatalára vonatkozó dömpingellenes eljárás során.

Az EU Hivatalos Közlönyének 2020. október 14-i kiadásában jelent meg a (2020/C 342/02) számú ügyirat: Értesítés az Oroszországból származó nyírfa rétegelt lemez behozatalára vonatkozó dömpingellenes eljárás megindításáról (Notice of initiation of an anti-dumping proceeding concerning imports of birch plywood originating in Russia).

AD672 – A jelenleg még folyamatban lévő eljárás során (eddigi utolsó jogi aktusként) 2021. május 12-én tettek közzé egy javaslatot, mely szerint a vizsgálatba bevont vállalkozások gyakorlata alapján az Oroszországból az Európai Unióba irányuló nyír rétegelt lemez termékekre 15,0-17,2%-os mértékű ideiglenes dömpingellenes vámok kivetését szorgalmazza a Bizottság.

Az ügy hivatalos weboldalán egyenlőre annyi tudható még, hogy 2021. június 11-én teszik közzé az ideiglenes intézkedésekre vonatkozó újabb javaslatot. Ezt követően 14 napja lesz az érintetteknek, hogy reagáljanak.

Az ütemterv szerint a dömpingellenes vizsgálat vége 2021. december 10-re várható, ekkorra lesz döntés.

Annyi már bizonyos, hogy az eljárás megindítását követően Oroszország falemezipara “elfordult” Európa felől és távol-keleti, vagy tengeren-túli országokba irányították termékeik zömét. Ez pedig a térségünkben ellátási zavarok kialakulásához vezetett.

Tóth János, FATÁJ

1 megjegyzés
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

10 éves a magyar STIHL TIMBERSPORTS csapat

Következő cikk

Év Balatoni Háza építészeti pályázat győztesei



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések