FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

EOS: 2020-ban a Corona-vírus ellenére nőtt a fenyő fűrészáru termelés

2020-ban az Európai Fűrészipari Szövetség (EOS) tizenkét tagországában a fenyő fűrészáru termelés az előző évhez képest 1,0%-kal, 85,86 m3-re nőtt. Ez több mint ellensúlyozta a 2019-ben regisztrált csökkenést (-0,6%), és meghaladta a 2018-ban regisztrált 85,53 millió m³ termelési mennyiséget.

Az egyik segítő tényező a termelési kapacitás növekedése volt, különösen a közép-európai és finnországi fűrészüzemekben. A koronával kapcsolatos korlátozások nem voltak negatív hatással a fűrészelésre. Ez lehetővé tette a fűrészipar számára, hogy leváljon az Európa-szerte érzett negatív gazdasági változásról. Az EOS 2020/2021-es éves jelentése szerint, amelyet a június 24-én Helsinkiben tartott közgyűlésen mutattak be, az országok többségében magas szintű fűrészelési tevékenység volt megfigyelhető. Ezenkívül a hengeresfa forrás elegendő volt a nagy mennyiségű sérült fa (szúkár) miatt, különösen Közép-Európában és Svédország déli részén. Az év második felében azonban helyenként hiány keletkezett, mivel kevesebb szúkáros fa gyűlt össze, mint amennyire számítottak.

Számos fűrészüzem termelésének növekedését – amelyek némelyike meghaladta a 25%-os exportarányt – az EU-n kívüli országok vevőinek értékesített mennyiségek vezérelték. Az Egyesült Királyság az első helyet foglalta el a rangsorban; a kontinentális Európából és Skandináviából származó faanyag-export egytizedét oda szállították. Kína és az USA azonban számos európai exportőr számára is a legfontosabb értékesítési piac lett 2020-ban. Kínában a kereslet a piaci szereplők által eredetileg vártnál gyorsabban helyreállt.

Forrás: EUWID

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Faipari gépek lízingelési lehetősége önerő nélkül

Következő cikk

Hosszú Távú Felújítási Stratégia - fűtési rendszerek, vályogházak



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések