FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdei vándortábor a Mecsekben

Idén a Mecsekben is megszervezték a nagy múltú erdei vándortábort, az ide érkező diákcsoportok egy hét alatt 50-80 kilométert gyalogolnak, és közben felfedezik a természet kincseit. Tegnap a sajtó képviselői is betekintést nyerhettek a Mecsek legvadregényesebb túraútvonalaiba.

Az év legzöldebb hete zajlik a Mecsekben. Immár öt éve, hogy elindult az Erdei Vándortábor Program az Országos Erdészeti Egyesület szervezésében.

A tábor 11 útvonalán 6500 felső tagozatos és középiskolás diák ismerkedhet meg a természet értékeivel. A csoportok 50-80 kilométert tesznek meg a kijelölt túraútvonalakon. Ezen a nyáron a Bakony, a Börzsöny, a Mátra és a többi erdőgazdaság mellett a Mecseki útvonalra is lehetett jelentkezni, ahol a Mecsekerdő Zrt. szakemberei lelkesen kalauzolnak el bennünket, és ismertetik meg a dél-dunántúli középhegység szépségeit, látnivalóit.

A kezdeményezés célja, hogy a természetjárás és a sport mellett a fenntarthatóság és a környezettudatos életmód, a gyerekek környezeti nevelése is megvalósuljon, a későbbiekben pedig az itt megszerzett tudást a mindennapi életükben is hasznosítani tudják.

A program június 16-án indult, és egészen augusztus 19-ig tart, összesen 26 turnusban érkeznek gyerekcsoportok többek között a zobáki nomád táborba is, amely a mecseki útvonal egyik állomása. A mi utunk is erről az állomásról indult. A tábor jól felszerelt, a gyerekek igazi vándorhangulatban érezhetik magukat, katonai sátrakban alszanak, este pedig hangulatos tűz mellett kovácsoldónak össze.

Mivel a program országos, ezért számos városból érkeztek ide diákok és kísérőik, akik nagyon élvezik a tábort. Ők a tegnapi napot strandolással töltötték, mi pedig felejthetetlen természeti élményeket szereztünk.

A Nyugat-Mecsek északi oldalán gyűltünk össze, amely a karsztvidék egyik peremterülete. Az erdőgazdálkodás szempontjából cél, hogy a növény- és állatvilág védelme mellett az erdőt és az erdő talaját is megőrizzék, fenntartsák szakemberek. Számos érdekességet árult el Partos Kálmán, a Mecsekerdő Zrt. erdőmérnöke.

A program résztvevői megtudták, hogy a Balatonban lévő víz mennyisége is elférhet a Mecsekben, vagy hogy a fák is „menekültek” a jégkorszak idején, azaz vándoroltak. Bizony, a fák is képesek a helyváltoztatásra, azonban míg régen több tízezer év alatt jutottak el azokra a területekre, ahol számukra a legjobbak a körülmények, ez mára többek között a klímaváltozásnak köszönhetően, sokkal inkább felgyorsult.

Az izgalmas egy hét alatt a sok érdekesség mellett minden csoport életre szóló természeti és közösségi élményt szerezhet.

A Kőlyuki barlangot is bemutatták

Miután bebarangolták az erdőt, megküzdöttek a lejtőkkel és kidőlt fákon keltek át az újságírók, a Kőlyuki barlangnál kötött ki a csapat. Milota Péter, a Duna-Dráva Nemzeti Park idegenvezetője elmondta, a barlangot már az 1700-as években megemlítik különböző feljegyzésekben. Ozonics Gyula az 1900-as években kezdte meg a barlang módszeres feltárását. A barlang 1982 óta fokozottan védett, 1997-ben lezárták.

forrás: BAMA

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Újítás jön az adózásban

Következő cikk

Szakképzés a faláda gyártónálStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések