FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Az ÉSZAKERDŐ-nél is elkezdődtek az Erdei Vándortáborok

2021. június 16-án az Erdei Vándortábor Program immár ötödik szezonja indult az Országos Erdészeti Egyesület szervezésében. A résztvevő diákok az erdők természeti és kulturális kincseinek megismerése mellett a környezettudatos életmódra is ösztönzést kapnak. A program az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ támogatásával valósul meg.

Az Erdei Vándortábor Program egy hetes turnusaiban részt vevő, összesen 6500 felső tagozatos és középiskolás diák idén már 11 útvonalon ismerheti meg a Bakony, a Börzsöny, a Mátra, a Mecsek, a Pilis, a Vasi-hegyhát, a Zemplén, a Zselic és a Vértes, valamint – egy régi igénynek eleget téve, idén először – a Bükk természeti, illetve kulturális értékeit. Az idén megnyílt tizenegyedik útvonal-különlegesség, mert az Országos Erdészeti Egyesület a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel összefogásban egy kombinált erdei és vízi útvonalat hozott létre. Az első három napban a dél-zalai erdőket, majd vízre szállva a Mura magyarországi szakaszát ismerhetik meg a fiatalok.

A csoportok az ÉSZAKERDŐ Zrt. által megszervezett Zempléni útvonalon is elindultak egyhetes túrájukon, ahol a lehetséges napi útvonalakat követve számos szikláról csodálhatják meg a különböző égtájak felől eléjük terülő kilátást, meglátogathatják az egykor a Rákócziak által lakott Regéci Várat, a kitartóbbak pedig ellátogathatnak a mesébe illő Megyerhegyi tengerszemhez is. A vándortáborozók megismerhetik a korabeli molnárok feladatait és az utánkeresők munkáját a vadászkutyás bemutatón. Ezúttal is népszerű program az utazás a
Pálházi Állami Erdei Vasúton.

Az erdei vándortáborok táborhelyeit az Agrárminisztérium által irányított állami erdőgazdaságok biztosítják, erdei iskoláikat és turisztikai infrastruktúrájukat bocsátják rendelkezésre. Az állami erdőgazdaságok a gyalogos vándortáborokat vezető pedagógusok képzésében szintén részt vesznek, erdei iskoláikban alkalmazott oktatási anyagok és módszerek átadásával.

A Vándortábor Program új eleme és egyben idei nyitóeseménye a június 14-20. között lezajlott Vándor Viadal, amelyet a táborok egyik helyszínén, a Zemplénben rendeztek meg. A verseny célja hazánk tájegységeinek természeti és kulturális értékeinek megismerése, az aktív kikapcsolódás népszerűsítése volt. Összesen húsz, egyenként négyfős középiskolai csapat mérte össze tudását, kitartását az egyes feladatokban. A számos nagy értékű nyeremény mellett a győztes csapat jutalma jövőre egyhetes, ingyenes vándortáborozás az általuk kiválasztott helyszínen. 

A Vándortáborokat – nem csak azért, mert a résztvevők szinte végig a szabadban tartózkodnak – az év legzöldebb hetének is nevezik, mivel a szervezők az előkészületek alatt,
illetve a lebonyolítás során is nagy hangsúlyt helyeznek a környezettudatos szemléletformálásra, amelynek része például a túlfogyasztás és a pazarlás elkerülésének, illetve az ökológiai lábnyom csökkentésének gyakorlati fogásainak megismerése.

Az egyhetes turnusok lebonyolítása során az ÉSZAKERDŐ Zrt. idén is nagy hangsúlyt fektet a környezettudatosságra, ezért az étkezésekhez elmosható tányérokat és evőeszközöket használnak. Igyekeznek odafigyelni arra, hogy csak a szükséges mennyiségű hulladék keletkezzen a táborozás során, amelynek gyűjtéséhez minden táborhelyen szelektív gyűjtőszigeteket helyeztek el.

A megszerzett élmények megosztására is van lehetőség: a korábbi évekhez hasonlóan vers-, novella-, fotó- és idén először, újdonságként rajzpályázatra küldhetik be alkotásaikat a vándortáborozók.
Az erdei vándorok útját a hivatalos Facebook és Instagram oldalon lehet követni.

Forrás: ÉSZAKERDŐ Zrt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

ÚJ Fácános Turistaszálló Soponyán

Következő cikk

A német építőanyag-ipar hosszú távú áremelkedésre számítStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések