FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Szakképzés a faláda gyártónál

A szakmai képzés különböző területeire kiterjedő stratégiai együttműködési megállapodást kötött a német családi tulajdonban lévő Deufol Hungary Kft. és a Debreceni Szakképzési Centrum (DSzC), az erről szóló dokumentumot a város polgármesterének jelenlétében írták alá július elején a gyár területén.

Papp László polgármester a város gazdasági növekedése szempontjából kulcskérdésnek nevezte az oktatási rendszer minőségi és mennyiségi növekedését. “Debrecennek a munkaerőpiaci versenyt az iskolapadban kell megnyernie” – hangoztatta a városvezető hozzátéve, hogy ezért a Debrecen 2030 várospolitikai programban több mint 36 milliárd forintot fordítanak az oktatás feltételeinek javítására, és az oktatási kapacitás bővítésére. Jelenleg az óvodától az egyetemig több mint 72 ezer diák tanul a városban, ezt a számot százezer körülire szeretnék növelni – fűzte hozzá.

Papp László emlékeztetett arra, hogy az elmúlt hat évben több mint harminc külföldi vállalat – köztük a német Deufol – választotta fejlesztése helyszínéül Debrecent, és a beruházási döntésekben fontos szerepet játszott a szakképzett munkaerő megléte és hosszú távú biztosítása.

Elek Gergő, a Deufol Hungary Kft. ügyvezetője felidézte, hogy 2019 október elején történt az első kapavágás, 2020 szeptemberében pedig beköltöztek az új üzembe.

Az elkészült csarnokokban a Deufol egyrészt a legújabb automatizált technológiával készülő csomagolási alapanyagokat – faládákat, egyéb fából készült csomagolási alapanyagokat, szállítókonténerekhez készült raklapokat, alumínium bélelőzsákokat – gyárt, másrészt számos különböző típusú és méretű ipari termék csomagolását végzi automatikus feldolgozási módszerrel, részben nagy teherbírású daruk segítségével. A csomagolás többek között egy világviszonylatban is egyedinek számító, hozzávetőlegesen 50 méter hosszúságú csomagolósor segítségével történik, amelyet kifejezetten a Deufol igényeire terveztek és gyártottak – ismertette a részleteket.  

Elek Gergő hozzátette: jelenleg 85-en dolgoznak az üzemben, és a létszámot hamarosan 100-ra növelik, dinamikus fejlődést terveznek az elkövetkező években, amihez a legjobb embereket szeretnék megtalálni és megtartani. Nagy várakozással tekintenek a DSzC-vel való együttműködés elé, amely célzottan megteremti a lehetőségét a minőségi szakember-utánpótlásnak – jegyezte meg.

Hámori Éva Judit, a DSzC főigazgatója jelezte: a Deufol-DSzC megállapodás három képzési területen – faipar, logisztika, informatika – öt debreceni szakképző iskolát, illetve technikumot érint. A megállapodás előnyei között említette, hogy a diákok korszerű iparági tudást kapnak a gyakorlati helyeken, a tehetséges fiatalok nagyobb eséllyel maradhatnak a régióban, a szakképzés a gazdaság szereplőinek igényeihez alakítható, ezáltal jobban élhetnek a karrier-lehetőségekkel.

Tirpák Zsolt, a DSzC kancellárja hozzátette: 2015 óta a szakképzés követi a gazdasági változásokat, a gazdasági növekedéshez biztosítania kell a jól felkészült szakembereket. Az együttműködés a Deufollal kiterjed az oktatók továbbképzésére és a tananyag-tartalom összehangolására is – fűzte hozzá.

Elek Gergő az MTI érdeklődésére elmondta: az idén 5-7 millió euró közötti árbevételt terveznek a debreceni üzemükben.

Korábban azt is közölték, hogy a Deufol csoport 12 országban, 90 helyszínen 2300 embert foglalkoztat, a debreceni a 91. üzemük. Szolgáltatási körükhöz tartozik az export- és ipari csomagolás, logisztikai szolgáltatások, valamint az ellátási lánc mentén megvalósuló innovatív IT-megoldások. A cégcsoport árbevétele 2019-ben 247 millió euró volt.

forrás: MTI 2021-07-08

Előző cikk

Erdei vándortábor a Mecsekben

Következő cikk

Dinamikus növekedésben a JyskStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések