FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

MONDI + IUFRO megoldást keres a klímaváltozás erdőre hatása ellen

A Mondi és az IUFRO partnerek, hogy tudományos alapú megoldást találjanak a klímaváltozás erdőre gyakorolt hatása elleni küzdelemhez.

A Mondi Group, a vezető globális csomagoló- és papírgyártó vállalat, valamint az Erdészeti Kutatószervezetek Nemzetközi Szövetsége (IUFRO) hároméves partnerséget hirdetett meg az erdő és az erdő alapú ipar éghajlattal kapcsolatos fenyegetettségeire tudományos alapú életképes válaszok azonosítása érdekében.

Ez a partnerség kulcsfontosságú időszakban jön létre, amikor az aszály, az extrém időjárási események, valamint az erdei kártevők és betegségek kitörései a világ számos részén súlyos károkat okoznak az erdőkben. Az éghajlatváltozás hatásainak enyhítése érdekében az erők összefogása létfontosságú az emberek jóléte, a biodiverzitás, a gazdaság és az erdőipar számára.

Az erdészeti ágazatnak jelentős szerepet kell játszania az éghajlatváltozás kezelésében és a fenntartható fejlődéshez való hozzájárulásban világszerte, ahogyan azt az ENSZ 2030-as menetrendje megfogalmazza, különösen a 15. SDG-ben, amelynek középpontjában a szárazföldi élet áll. Az éghajlatváltozással kapcsolatban azonban széles körű vitára van szükség a politikai döntéshozók és az érdekelt felek között arról, hogy a jövőbeli erdőtájak hogyan tudnák kielégíteni mind az ipar keresleti igényeit, mind pedig az erdők több ökoszisztéma-szolgáltatás iránti igényt. Ezt a széles körű vitát a rendelkezésre álló legjobb tudományos ismeretekkel kell alátámasztani a rugalmas erdők építéséhez.

Ennek fényében az IUFRO-Mondi partnerség, mint páneurópai fókuszú globális partnerség, tudományos-üzleti platform létrehozását tűzi ki célul, ahol mindkét szervezet partneri szerepet vállal az éghajlatváltozással kapcsolatos kihívások kezelésében, és meghatározza a tágabb értelemben vett erdőgazdálkodási és vállalkozási utakat a fenntartható jövő biztosítása érdekében.

Dirk Längin, a Mondi rost-beszerzési csoportvezetője és az IUFRO-Mondi Partnerségi Irányítócsoport társelnöke elmondta: 80%-os piaci-rost arányunkkal úgy gondoljuk, hogy a fenntarthatóságot a teljes értékláncban figyelembe vesszük, ideértve, hogy nagy hangsúlyt helyezünk a fenntartható erdőgazdálkodásból származó megújuló farostra is. Az IUFRO-val partnerségünk lehetővé teszi számunkra, hogy aktívan együttműködjünk a tudományos közösséggel az éghajlatváltozással kapcsolatos kihívások kezelése érdekében, széles körű hozzáférést kapjunk a kutatáshoz, és ezt gyakorlati alkalmazásokká és továbbfejlesztett műveletekké alakítsuk át. Ez a megszerzett know-how lehetővé teszi számunkra, hogy megosszuk ismereteinket más ágazatokkal és iparágakkal a változások közös mozgósítása érdekében, hogy mindannyian hozzájárulhassunk a jobb világhoz.”

Alexander Buck, az IUFRO ügyvezető igazgatója és az IUFRO-Mondi Partnerségi Irányítócsoport társelnöke elmondta: „Az IUFRO elképzelése az, hogy világszerte szolgálja az erdővel kapcsolatos kutatás és döntéshozatal igényeit. Ahhoz, hogy ezt meg lehessen tenni, elengedhetetlen a tudósok számára, hogy a tudományon alapuló megoldások kidolgozása érdekében hatékonyan azonosítsák és kezeljék az üzleti és ipari információs követelményeket is. A Mondival partnerségünk a 2017 óta tartó folyamatos együttműködés eredménye, és aláhúzza erőteljes elkötelezettségünket az erdőgazdálkodással kapcsolatos üzleti tevékenység és a tudomány fontos szerepe iránt a fenntartható fejlődés felé vezető fellépés előmozdításában.”

A partnerség fő témája a következő lesz: agytröszt értekezletek, amelyek információt nyújtanak és hozzáférnek az éghajlatváltozással és a fenntartható fejlesztési célokkal kapcsolatos legfrissebb adatokhoz, és meghatározzák a kockázatok mérséklésére adott válaszintézkedések lehetőségeit; érdekelt felekkel folytatott párbeszéd a tanulmányok eredményeinek megosztása és megvitatása céljából, valamint a partnerek, valamint az állami, a magán- és a civil társadalom érdekeltjeinek bevonása a továbbjutás útjainak és lehetőségeinek meghatározása érdekében tudományos tanulmányok, workshopok; rendszeres kommunikáció a bevált gyakorlatok megosztásának megkönnyítése érdekében.

Forás: IUFRO 2021-07-13
SzerkFord: MM

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Híd az oktatás és a szakma között

Következő cikk

Kanada - 7 hónapos mélyponton a fenyőfűrészáru ára - gyorshír



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések