FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Látogatás a rózsahegyi papírgyárban

A Mondi cégcsoport a világ több, mint 30 országában megtalálható. A csomagolás-technika és papírgyártás egyik legnagyobb piaci szereplője. Társaságunk a rózsahegyi (Ruzemberok – Szlovákia) papírgyár beszállítója. Partnerünk meghívására 12 kollégánk járhatta be a gyáróriást.
(A Vérteserdő Zrt. beszámolója.)

Munkatársaink a beérkező fa alapanyag mintavételezésétől egészen az A3, A4-es papír csomagolásig a teljes munkafolyamatba betekintést nyerhettek. A kb. évi 2,3 millió m3 faanyag közúton vagy vasúton érkezik Szlovákiából és Közép-Európa több országából, így Magyarországról is. Főként bükköt, gyertyánt, juhart és kőrist vásárolnak, de bizonyos hányadban tölgy, cser és lágylombos fafajokból is készülhet papír a megfelelő keverési arányoktól függően.

A gyártás nagy vízigénnyel jár, melyet saját vízkivételi és víztisztítóberendezés biztosít a Vág folyó révén. A mintavételezést követően a faanyagot benedvesítik, lekérgezik. Az aprítás munkarész egy hatalmas, 5 m átmérőjű gépben történik. A rostálás után a megfelelő méretű anyag kerül főzésre, s az adalékanyagok bekeverésével a papírt előállító gépsorra, mely jelenleg Európa leggyorsabb ilyen gépe (1.600 m/min). A nagy nyomás, forró hengerek sokaságának hatására a híg oldatból a sor végén a mindenki számára ismert, fehér papírtekercsek gördülnek le. A papír vágását, osztályozását és csomagolását követően a teljesen automata késztermék-raktárról napi kb. 100 kamion tétel indul útjára az értékesítési láncokba.

A gyárlátogatást követően vendéglátóink egy hangulatos étterembe invitálták a csoportot, ahol egy finom ebéddel zárult a program. Köszönjük, hogy kollégáink egy ilyen nagy élmény keretében kaphattak betekintést a papírgyártás legmodernebb technológiájába. Abba a munkafolyamatba, melynek segítségével az erdészek munkája által felnövekvő faanyagból a mindennapjaink részét képező papír készül.

forrás: Vérteserdő Zrt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

10 milliárd fa ültetése Szaúd-Arábiában

Következő cikk

Gyászhír - Frey Antal [91]



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések