FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdőirtások leállításának globális költségvetése

Hiába ígérnek karbonsemlegességet a cégek, ha közben az erdőirtások nem állnak le. Elemzők szerint 53 milliárd dolláros veszteséggel néz szembe a globális gazdaság az erdőirtások miatt – (FATÁJ értelmezés: legalább ekkora veszteséget jelentene számukra, ha sikerülne véget vetni a további erdőirtásoknak).

Fotó: Indomet / Wikimedia

Főleg a szarvasmarhával, szójával és gumival kereskedő cégeket érintheti globálisan az az 53 milliárd dolláros veszteség, amit az egyre fogyatkozó erdők okoznak – legalábbis a CDP kutatására mutogató szakértők véleménye alapján.

A klímavédelmi kérdésekkel foglalkozó nonprofit szervezet, a CDP világszerte 687 vállalkozást kérdezett meg, hogy felmérje, mekkora veszély fenyegeti őket az extrém időjárási jelenségek, a megváltozó fogyasztói szokások vagy a termékeikkel összefüggő erdőveszteségek miatt.

A cégek közül 553 használ tevékenysége során legalább egyet az erdőirtásokért leginkább felelős anyagokból: pálmaolajból, faipari termékekből, szarvasmarhákból, szójából, gumiból, kakaóból vagy kávéból.

FATÁJ megjegyzés: szerintünk a faipari termékek nem generálják az erdőirtást. 
A világunk egyes részein a jelenleg fával borított (erdő) területek hasznosításának más módját látják kifizetődőnek, ezért irtják ki ott az erdőt. Majd ezt követően a kivágott faanyagok egyik - a széntárolást egyébként segítő - hasznosítási módjaként, feldolgozva, anyagában felhasználják azokat. Ott pedig ahol tartamos, fenntartható erdőgazdálkodás folyik, nem is használható az irtás kifejezés, ott fakitermelésről, fahasználatról beszélünk.

Számításaik alapján 53,1 milliárd dolláros veszteséggel fenyegeti őket a folyamatos erdőirtás. A legnagyobb veszteségek elkerülése 6,6 milliárd dollárba kerülne, és a megkérdezett cégek közül 81 már több gyakorlatot is beépített a mindennapjaiba, amely ezt segítheti. 46 vállalat már a korai szakaszában van bizonyos zöld átállásnak, 453 pedig állítása szerint éppen kidolgozza az erdőirtások elleni stratégiáját.

Fotó: Dikshajhingan / Wikimedia
Az EU is hibás

A CDP 2020-ban végezte el a kutatást. A fent említett hét, erdőirtásban leginkább érintett árucikkel kapcsolatban 15 javaslatot fogalmaztak meg, amelyek segíthetik a cégeket zöldebbé válni.

Ezek között van az ellátási lánc alaposabb ellenőrzése, ugyanis a Bloomberg szerint különösen a pálmaolaj, a szója, a faipar és a hús- és bőrfeldolgozása során nehezen követhetőek a logisztikai láncok.

Miközben pedig sok vállalat és ország is a karbonsemlegesség irányába indul el, egyes politikai és piaci mozgások a zöldebb gazdaság kialakulásának vetnek gátat. Környezetvédelmi szakértők szerint éppen az erdőirtások felgyorsítása lehet például a probléma a nemrégiben az Európai Unió és a latin-amerikai országokat tömörítő Mercosur közti szabadkereskedelmi megállapodás egyik legnagyobb hátulütője.

forrás: forbes

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Erdőket zabáló mezőgazdaság

Következő cikk

Aktivizálták az innovációs ökoszisztéma szereplőit



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések