FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Sikerrel zárult az “Írjuk együtt a magán erdőgazdálkodás jövőjét!” fórumsorozat

2021. június 22. és 2021. július 1. között a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége szervezésében az ország hat helyszínén találkoztak a helyi erdőtulajdonosok, erdőgazdálkodók és erdészeti vállalkozások, továbbá az Agrárminisztérium, a Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség, az erdészeti tudományos műhelyek valamint további szakmai érdekképviseleti szervezetek képviselői, hogy közös konzultációt folytassanak a magán erdők használata, hasznosítása terén körvonalazódó változásokról és kihívásokról, az előttük álló feladatokról, valamint ezek eredményeként a magán erdőgazdálkodásban bekövetkező átrendeződési folyamat lehetséges forgatókönyveiről és kockázatairól.

Ahogy a tájékoztató fórumsorozat meghívójában is jeleztük, a 2021. év sok tekintetben sorsfordító a magán erdőgazdálkodás jövőjét illetően. Gondoljunk csak egyfelől a jogszabályi környezet gyökeres változásaira, másfelől a magán erdőket és magán erdőgazdálkodást is érintő környezeti változásokra, illetve az ezekkel is összefüggésben megszaporodó hazai, uniós és nemzetközi közérdekű elvárásokra, továbbá az erdőgazdálkodás gazdálkodási feltételeinek romlására, végül, de nem utolsósorban a következő agrártámogatási ciklus támogatási lehetőségeinek tervezésére.

A rendezvényekre – erdőtulajdonosok, erdészeti vállalkozások és egyéb érintettek vegyesen – több, mint hétszázan regisztráltak. A járványhelyzet miatt választott kültéri helyszíneken a rendkívüli hőség ellenére is a résztvevők minden esetben rendkívül érdeklődőek, illetve érdekeik szerint kritikusak és konstruktívak voltak. Mindez igazolta a szervezők várakozásait, miszerint a témában az érintetteknek valóban szép számmal vannak „közös dolgai”.

Az a jelképes kötet, ami a magán erdőgazdálkodás jövőjéről íródik, ez alatt a két hét alatt nyilvánvalóan nem készülhetett el. A kezdő fejezeteket – az érintettek és a szakmai szervezetek bevonásával – elsősorban az ágazat központi vezetése írja (írta), a továbbiakat viszont elsősorban már a közvetlen érintettek fogják.

A rendezvények során a köszöntő vagy a témafelvezető gondolatok keretében minden érintett szervezet elmondhatta az útravaló tudnivalókat és a legfontosabb üzeneteket az erdőtulajdonosok és az erdészeti vállalkozások számára, illetve meghallgatta a kérdéseiket, felvetéseiket és a megfogalmazott félelmeiket az előttük álló döntések, valamint tennivalók kapcsán. A konzultációk során jó néhány széljegy is került a kéziratra, amelyekből a szakmai érdekképviseleti szervezetek a közeljövőben jogszabály-módosítási és támogatási javaslatokat készítenek, és formálisan is megküldik az Agrárminisztérium részére. Ezek közül itt talán két tételt érdemes kiemelni, az erdőhasználati szerződés kötésére jogosult szakmai vállalkozások feltételrendszerében a felsőfokú szakképzettségre vonatkozó elvárás alóli lehetséges mentességekre, valamint a magán erdőgazdálkodás mielőbbi újraszerveződését elősegítő támogatási lehetőségekre vonatkozó javaslatokat. Az is nyilvánvalóvá vált, hogy a magán erdőgazdálkodás gyakorlati szereplőinek továbbra is igényük van a folyamatos és széles körű tájékoztatásra, ami a szakmai szervezeteknek ad jelentős feladatokat.

A résztvevőket összességében az vezérelte, hogy a magán erdőgazdálkodás ügye mind az egyes ingatlanokat érintően, mind pedig összességében tekintve mielőbb megnyugtató mederbe terelődjön. Az erdőtulajdonosok harminc év után szeretnének végre olyan helyzetbe kerülni, hogy a tulajdonuk optimális hasznosítása ne a tulajdonostársakkal vagy az erdőgazdálkodóval való folyamatos hadakozást jelentse, hanem egyszerű tulajdonosi döntéseket és intézkedéseket. Az erdészek pedig, bár közismerten türelmesek, ugyancsak szeretnék végre a hosszú évekre nyúló változások időszakának a végére érni. Olyan tevékenységi feltételekre számítanak, ami ugyan piaci viszonyok közötti működést feltételez a részükről, de emellett továbbra is elsősorban a szakmai tevékenységekre koncentrálhatnak.

A magán erdőgazdálkodás megfelelő gazdálkodási környezetének kialakításában jelentős szerepe van a 2023-2027. közötti időszak fejlesztéspolitikai rendszerének, amelynek a megtervezése ugyancsak most van folyamatban. A rendezvénysorozat jó alkalmat biztosított arra is, hogy a tervezési folyamat 2021. májusában, a járványhelyzetre tekintettel online módon lefolytatott társadalmi egyeztetése személyes konzultációkkal is kiegészülhessen. A fórumokon ennek megfelelően az erdészeti fejlesztéspolitika tervezői részletesen beszámoltak az eddig tervezett támogatási intézkedésekről, és meghallgatták, illetve szükség esetén megvitatták a jelenlévők részéről tett észrevételeket.

forrás: (NAK/Szalai Károly)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Településfásítási Program 2021 – igénylés

Következő cikk

Az agrár-erdészet a fenntartható mezőgazdálkodás egyik lehetősége



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések