FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Az év erdőgazdálkodási szaktanácsadója

Életünk meghatározó része a gyermekkor, jellemfejlődésünk legfontosabb befolyásoló tényezője a családi közösség. Szakemberek számos alkalommal bizonyították, hogy a szülői, nagyszülői minta alapvetően határozza meg az egyén érdeklődését, s ezáltal szakmai pályáját. Így volt ez az abádszalóki Mészáros Gergely esetében is, kinek szakmai munkáját nem először ismerték el.

Épp a madarak és fák világnapján született Mészáros Gergely 1983-ban, de természetesen nem csak ez határozta meg az érdeklődését és a szakmai pályáját.

Legnagyobb szerepet a családi vállalkozás játszotta a sorsa alakulásában, erdészként dolgozó nagyapja egészen kisgyermek korától rendszeresen vitte magával, így Gergely közelebbről is megismerhette a fákat, az erdőket. Vállalkozásuk 1999-ben alakult, eleinte nagyapja dolgozott benne, majd iskolái elvégzése után az unoka is csatlakozott. Ma már az egyéves nemes nyárasoktól a százharminc éves bükkösökig, számos magántulajdonban lévő erdőterület szakirányításával és szaktanácsadásával foglalkoznak.

– Azt, hogy erdész akarok lenni, már hatéves korom óta tudom, nem is gondolkodtam nagyon másban – kezdte válaszát hírportálunknak nyilatkozva Mészáros Gergely, aki 2009-ben fejezte be egyetemi tanulmányait Sopronban, mint okleveles erdőmérnök. Ezt még egy felsőfokú vadgazdálkodási végzettséggel is kiegészítette.

– Ez egy nagyon sokrétű szakma, nem árt, ha az embernek vannak emellett könyvelői, jogi és egyéb hasznos ismeretei. Az általunk szakirányított területen száznegyven erdőgazdálkodóval és megközelítőleg négy-ötszáz erdőtulajdonossal dolgozunk együtt. Ennek összefogása – a terepen végzett, úgynevezett tő melletti munkán túl – komoly adminisztrációt igényel – sorolta.

Folyamatosan igyekszik bővíteni ismereteit és fejleszteni a munkája szempontjából hasznos készségeket. Nem ok nélkül kapta ő 2020-ban Az év erdőgazdálkodási szaktanácsadója különdíjat, ugyanakkor az elismerést – a járványhelyzetre tekintettel – csak idén júniusban vehette át.

– Úgy gondolom, el kell egymástól választani a szakirányítást és a szaktanácsadást. Előbbi foglalkozik a tő melletti munkával és azok adminisztrációjával, míg utóbbi a szükséges információkkal és szakmai tanácsokkal látja el az erdőtulajdonosokat – magyarázta a díjazott.

– Az erdőgazdálkodók ajánlásai alapján az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adományozza az elismerést. Ez egy kiemelkedő díj, amire természetesen büszke vagyok, hiszen a magán-erdőgazdálkodás területén nagy a verseny a jó szakemberek között – jegyezte meg Gergely.

Nem ez volt az első elismerés a fiatalember életében, 2019-ben kiérdemelte a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége, a MEGOSZ által odaítélt emlékérmet, amelyet a magán-erdőgazdálkodás során kifejtett szakmai munkájával érdemelt ki.

Bár Gergely Kunhegyesen született, nagyszülei abádszalókiak, és felesége is a Tisza-tó-parti kisváros szülötte. Több mint egy évtizede már ő is Abádszalókon él családjával, két lánygyermek édesapja.

Legjobb tudása szerint dolgozik

Mészáros Gergely hírportálunknak elmondta, határozott célja, hogy munkáját minél magasabb színvonalon végezze a jövőben is, az erdőgazdálkodók és erdőtulajdonosok megelégedésére. Úgy fogalmazott: teszi a dolgát a legjobb tudásának megfelelően. Természetesen örömmel tölti el, ha szakmai elismeréssel, illetve díjjal jutalmazzák a munkáját. Zalától Borsodig az ország szinte minden pontján van olyan erdőterület, ahol tevékenykednek.

forrás: SZOLJON

Kapcsolódó FATÁJ cikk: Hivatás, szolgáltatás, erdőgazdálkodás – látogatás egy magánerdészeti vállalkozásnál (2020-09-17)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Országos Erdészeti Felügyelőség alakul Romániában

Következő cikk

Gyarapítsuk erdeinket



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések