FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Társadalmi egyeztetés – Zöld Nemzeti Bajnokok / Magyar Multi Program

Két olyan program társadalmi egyeztetése kezdődött meg június végén, amely a vállalkozások hosszú távú fejlesztését biztosíthatja, a Magyar Multi Program a kiemelkedő teljesítményű, valamint jelentős növekedési potenciállal rendelkező mikro-, kis- és középvállalkozások támogatását, a Zöld Nemzeti Bajnokok pályázat a zöldgazdaság területén működő cégek technológiafejlesztésének támogatását tűzte ki célul – jelentette be György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár.

A kormány biztosítja a szükséges pénzügyi forrásokat a növekedési lehetőségek előtt álló hazai cégeknek, mivel a gazdaság újraindításában számít a magyar vállalkozásokra, amelyek a járvány alatt is helyt álltak, munkát és megélhetést adva a magyar családoknak és munkavállalóknak – fejtette ki az államtitkár. Mint mondta, a tervek szerint a Magyar Multi Program keretösszege 100 milliárd forint lesz, a vállalkozások pedig 30 – 2 500 millió forintra pályázhatnak majd és a támogatás bizonyos feltételek teljesülése mellett részben vagy egészben vissza nem térítendővé válik.

A felhívásra olyan vállalkozások jelentkezését várják majd, amelyek tartós fejlődése komplex fejlesztési támogatás biztosításával segíthető elő, illetve az olyan, gyorsan növekvő cégekét, amelyek a támogatás révén tovább erősödhetnek, ezáltal a nemzetközi piacon is érvényesülni tudnak. Számítanak azon vállalkozások jelentkezésére is, amelyek még nem értek el jelentős növekedést, de növekedési lehetőség előtt állnak, például kutatás-fejlesztési projektjük által vagy azért, mert kockázati tőkebefektetésben részesültek, amely segítségével megalapozott üzleti lehetőségeket tudnak kiaknázni. A felhívásra jelentkezhetnek továbbá a nemzetközi értékláncokban résztvevő vállalkozások, illetve azok a cégek is, amelyek nemzetközi piacra termelnek és jelentős export-árbevétellel rendelkeznek. A kérelmeket a jelenlegi tervek szerint 2021. szeptember 2. – 2022. szeptember 1. között lehet majd benyújtani.

György László emlékeztetett, a Zöld Nemzeti Bajnokok pályázatban nyújtott támogatás célja, hogy segítse a hazai gyártói bázis szélesedését és megerősödését, valamint hozzájáruljon a körforgásos gazdasági folyamatok kiépüléséhez, ezért célcsoportjába az energiahatékonysági, elektromobilitási vagy vízgazdálkodási technológiákat gyártó, továbbá az egyszerhasználatos műanyagokat helyettesítő vagy másodlagos alapanyagokat előállító és felhasználó vállalkozások tartoznak.

A 30 milliárd forint keretösszegű, társadalmi egyeztetésre bocsátott felhívásban 20 – 1 500 millió forint igényelhető majd, ami bizonyos feltételek teljesülése mellett szintén részben vagy egészben vissza nem térítendővé válik. Erre azok a cégek jelentkezhetnek majd, amelyek IFKA előminősítési tanúsítvánnyal és legalább 1 lezárt, teljes üzleti évvel rendelkeznek. A kérelmek beadására 2021. szeptember 9. – 2022. szeptember 30. között lesz lehetőség.

A felhíváshoz kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat 2021.07.10-ig várják a véleményezésre kialakított partnerségi fórumban.

forrás: ITM

1 megjegyzés
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Biomasszából üzemanyag - véleményezhető az EU rendelet-tervezete

Következő cikk

A kormányzat gyors gazdasági újraindítást tervez



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések