FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Az Év Erdésze előválogató

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. 2021. július 15-én a Hernádvölgyi Erdészeti Igazgatóság területén rendezte meg Az Év Erdésze 2021 elnevezésű házi versenyt, mely egyben válogató is volt az országos versenyre.

A versenyen az ÉSZAKERDŐ Zrt. 14 kerületvezető erdésze vett részt. A résztvevőket Mihók István erdészeti vezérigazgató-helyettes, a versenybíróság elnöke köszöntötte. A rajtszámok kihúzását követően a versenyzők 5 versenyszámban bizonyították felkészültségüket.

A komplex felismerés során 25 db vetített képről kellett felismerni erdei cserje- és fafajok téli és nyári hajtását, termését, csíracsemetéjét, típusjelző lágyszárúakat, ehető és mérgező gombákat, vadászható- és védett madár- és emlősfajokat, vadnyomokat.

Az állományleírás, fatérfogat becslés feladat során 1 famagasságnyi sugarú mintaterületen kellett meghatározni az állományleíró adatokat, valamint 1 db megjelölt álló fa magasságát és fatérfogatát kellett megbecsülni.

A gyérítésjelölést vastagrudas fejlődési fázisban lévő elegyes kocsánytalan tölgyes állományban kijelölt, 100 db törzset tartalmazó mintaterületen kellett végrehajtani az adott erdőrészlet erdőtervi előírásait figyelembe véve.

A választékolás, számbavétel során először 1 db KTT szálfa választékolását kellett elvégezni az ÉSZAKERDŐ Zrt-nél alkalmazott választékolási utasítás szerint, törekedve a legjobb értékkihozatalra. Ezt követően 3 db, különböző fafajú (KST, A, NNY) rönk számbavétele volt a feladat.

A távolságbecslés és trófeaminősítés feladat során szembecsléssel meg kellett határozni egy gímszarvas és egy őzbak – erdőállományba kihelyezett – trófeájának távolságát, korát, méretét és lőhetőségét. A verseny során 600 pontot lehetett összegyűjteni.

Az esős időjárás ellenére is jó hangulatú verseny végeredménye:

1. Bakti Péter (Lillafüredi EI.) 494,5 pont
2. Billik Miklós (Délbükki EI.) 406,0 pont
3. Márton István András (Sajóvölgyi EI.) 402,0 pont

A KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. és az Országos Erdészeti Egyesület szervezésében
2021. augusztus 24-25. között megrendezésre kerülő országos versenyen Bakti Péter kerületvezető erdész fogja képviselni az ÉSZAKERDŐ Zrt-t.

Forrás: ÉSZAKERDŐ Zrt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Erdei Utakon Reviczky Gáborral – 85., 2021/31. adás

Következő cikk

Ellátási gondok az IKEA-nálStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések