FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdőleltár 2010-2019

Elérhetővé vált a Nemzeti Földügyi Központ Erdészeti Főosztályának honlapján a Nemzeti Szisztematikus Erdőleltár 2010-2019 című kiadvány elektronikus változata, mely nem csak a szűkebb szakmai közönségnek, hanem az érdeklődők szélesebb körének is érdekes és fontos információkat kínál.

A Nemzeti Szisztematikus Erdőleltár, hazánk eddigi legpontosabb, a nemzetközi sztenderdekhez leginkább igazodó erdészeti monitoringja. 2010-ben az FNM utódaként indult útjára. Metodikája az évek során számos fejlesztésen ment át, mely a felvett paraméterek listájának fokozatos átalakulását, bővítését eredményezte. Az adatgyűjtés egyik sajátossága, hogy nem csak az Országos Erdőállomány Adattárban szereplő erdőket érinti, hanem minden, a nemzetközi COST E-43 definíció szerint erdőnek minősülő területet. Ezzel is hozzájárul a Nemzeti Erdőleltárak Európai Hálózata (European National Forest Inventory Network, azaz ENFIN) azon célkitűzéséhez, hogy az európai erdei ökoszisztémák állapotában bekövetkező változásokat egységes metodikai alapokon nyugvó felméréssel modellezhesse. Az adatok, eredmények kompatibilisek a nemzetközi szakmai adatbázisokkal és a szakmai döntéshozatalhoz szükséges információs elvárásokkal.

A kiadványból megismerhetik a hazai és nemzetközi erdőleltározás történeti előzményeit, bepillantást nyerhetnek a felvételezés metodikájába és technikai hátterébe, valamint az adatfeldolgozás és –kiértékelés módszertanába is. A kiadvány bemutatja az adatszolgáltatás lehetőségeit, és a nemzetközi metodikán alapuló felvételezés első két ötéves ciklusának speciális eredményeit. Emellett rövid betekintést nyújt az NFI első 10 éves periódusán túlmenően a korábbi mintapontokra való visszatérés, vagyis az ismételt mérések első tapasztalataiba, és a távérzékelésben – mint az erdőleltárazás területén újonnan alkalmazható technikai eljárásban – rejlő lehetőségekbe.

A kiadványt nem csupán a 10 évet átfogó eredményekért, hanem a gondolatébresztő elemzésekért is érdemes forgatni.

forrás: Nemzeti Földügyi Központ Erdészeti Főosztály

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Vádolják az IKEA romániai erdőgazdálkodását

Következő cikk

Új Nemzeti Kiválóság ProgramStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések