FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Vádolják az IKEA romániai erdőgazdálkodását

Az Agent Green civil szervezet azzal vádolja az IKEA vállalatot, hogy több erdészeti és környezetvédelmi törvényt is megszegnek Romániában.

A környezetvédelmi szervezet nemrég publikált egy oknyomozó jelentést, amelyben az IKEA tulajdonában levő öregerdőkről beszélnek, pontosabban arról, hogy a svéd gigavállalat hogyan pusztítja ezeket.

Az Agent Green két éven keresztül követett a vállalat által birtokolt érintetlen erdőkben történő kitermeléseket, és azt mondják, ezek rendkívül káros hatással vannak a helyi élővilágra, hiszen ezek védett területek, amelyeknek a fajfennmaradás szempontjából kiemelt jelentőségük van.

“Egy előző vizsgálatunkban megmutattuk, hogyan lesz IKEA-bútor a román öregerdőkből kivágott fákból: egy helyi vállalat vágta ki őket, a szászsebesi Kronospan gyárban készítettek belőle deszkát, és az Ecolor nevű kolozsvári cégnél állították össze. Most megmutatjuk azt is, hogy az IKEA saját maga által birtokolt erdeiben sem jobb a helyzet” – mondja George Păun, a szervezet elnöke.

A ma közzétett jelentést Bécsben is bemutatják, ahol az IKEA éppen új üzletet nyit a Westbanhof mellett, a megnyitóra pedig 2000 embert várnak. Az Agent Green, az Extinction Rebellion și Lieferkettengesetz szervezetek közösen fognak tiltakozni a cég átláthatatlansága és destruktív tevékenysége ellen, egy óriásmolinót is kifeszítenek, amelyen az IKEA, ÁLLÍTSD LE A ROMÁNIAI ÖREGERDŐKBEN VALÓ MÉSZÁRLÁST! felirat lesz.

“Az a groteszk mód, ahogyan az IKEA azt állítja magáról az új üzlet megnyitásakor, hogy a fenntarthatóságra épít, jól illusztrálja, hogy a multinacionális vállalatok hogyan fedik el a bűncselekményeket, hogy tisztára mossák az imázsukat. Az illegális forrásból származó fa több esetben is dokumentálva volt Szibériából, Ukrajnából és Romániából. Lejárt az idő, hogy a vállalatok saját forrásból származó bizonyítványokkal igazolják a termékeiket. Olyan törvényekre van szükség, amelyeknek köszönhetően minden terméken megjelenik az eredet, és amelyek alapján felelősségre vonhatók az igazgatók és az igazgatótanácsok tagjai, ha a környezet vagy az emberek sérelmére követnek el cselekedeteket. Ha lenne ilyen törvény, akkor az IKEA osztrák igazgatója több milliárdos kártérítést kellene kifizessen és börtönbe kerülne. A következő években ilyen törvények megszületésére fogunk koncentrálni” – mondta el Veronica Bohrn Mena, a Lieferkettengesetz szervezet szóvivője.

Veronica Bohrn Mena

Az összegyűjtött bizonyítékok alapján az Agent Green arra a következtetésre jutott, hogy az IKEA olyan erdészeti tevékenységet folytat, amelyek minimumkövetelményeket követelnek meg a vállalat alkalmazottaitól és a cég földjén működő alvállalkozóktól, ezáltal károsítják a környezetet, a közösségeket és a védett természeti területeket. A visszaélések egy részét az EU által kijelölt Natura 2000 területeken vagy azok közelében követték el, amelyeket az EU irányelvei szerint védeni kell. Ez a helyzet a Valea Neagră erdővel is, amelyet a Vrancea megyei Târâtu falu és a Natura 2000 védett terület közvetlen szomszédságában irtottak ki, és ahol azóta földcsuszamlások pusztítanak, nagy a kockázat, hogy teljesen elszigetelik ezt a falut, amelynek egyetlen útja járhatatlanná vált. Ráadásul a fakivágásokat erdőgazdálkodási engedély és környezeti hatásvizsgálat nélkül végezték.

Ami még aggasztóbb, hogy az IKEA nem veszi figyelembe az EU 2030-ra vonatkozó erdészeti és biológiai sokféleségi stratégiáját. A stratégia minden megmaradt érintetlen- és öregerdő szigorú védelmét írja elő. Ezzel szemben úgy tűnik, hogy az IKEA aktívan folytatja öregerdők kiaknázását földjein, mielőtt azokhoz megérkezne a szigorú törvényi védelem.

Az Agent Green elemezte az IKEA Buzău megyei Penteleu Natura 2000 terület erdőgazdálkodási gyakorlatát is. A megállapodás szerint a cég prioritásnak tartja, hogy a legtöbb erdőterületen a 120–180 év közötti életkorú fákkal vágják le, amelyeket „sürgősen” ki kell termelni az úgynevezett „regenerációs vészhelyzet” következtében, ez pedig gyakori gyakorlat az érintetlen és öregerdők esetében.

„Gyakorlatilag az éghajlati vészhelyzet közepette az IKEA azon erdők kiaknázásban szorgoskodik, amelyek az időjárás okozta kihívásoknak leginkább ellenálló, a biológiai sokféleségben gazdag erdők, és amelyek a legtöbb oxigént termelik, védik a vizet, a talajt és a legtöbb szenet tárolják. Amit az IKEA csinál, az kriminális” – mondja Păun.

Az IKEA több mint 50 000 hektárnyi erdőt birtokol Romániában. Az Agent Green felszólította a céget, hogy valósítsák meg az általuk ígért fenntarthatóságot, és ne a profitot, hanem a biodiverzitást és a fajmegőrzést helyezzék előtérbe. Ugyanakkor felszólították a hatóságokat, hogy akadályozzák meg, hogy a hasonló gyakorlatok megtörténhessenek.

forrás: Transindex.ro

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Profi motoros fűrészek profi szakembereknek

Következő cikk

Erdőleltár 2010-2019



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések