FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Smaragdfa Fenntarthatósági Nap

Kevés olyan termék van ma a világon, amely az ENSZ összes fenntarthatósági kritériumának megfelel, ezek közé tartozik a smaragdfa. Fontos, hogy ezt a terméket a külföldi és a hazai ipari szereplők is megismerjék – hangsúlyozta Kovács Pál, a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár Budapesten, az első Smaragdfa Fenntarthatósági Napon.

Az államtitkár elmondta: a kormány azon dolgozik, hogy ennek a kiváló terméknek ne csak Magyarországon, hanem külföldön is legyen jövője. “Fontos, hogy a növényt a hazai iparágak szereplői, akik felhasználók lehetnek, megismerjék, elfogadják, és egy olyan termék legyen belőle, amely a fenntarthatóságot és a klímaváltozás elleni küzdelmet szolgálja” – tette hozzá Kovács Pál.

Budapest, 2021. augusztus 24. Kovács Pál, a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár (j) beszél, mellette Batbayar Zeneemyadar (Batbajar Zenimjadar), Mongólia nagykövete (b) és Steier József, a Sunwo Zrt. alapítója (k) a smaragdfa felhasználási lehetőségeiről tartott sajtótájékoztatón a smaragdfa hibrid nemesítője, a Németh-fa Kft. bemutatótermében 2021. augusztus 24-én, az első Smaragdfa Fenntarthatósági Napon. MTI/Máthé Zoltán

Mint rámutatott, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében kiemelkedő szerepet játszik az atomenergia és a megújuló energiaforrások elterjedése. “Fontos azonban, hogy emellett egyre nagyobb hangsúlyt kapjanak a szén-dioxidot elnyelő termékek, így például a smaragdfa is, amely az eddig ismert termékekhez képest akár tízszer több szén-dioxidot is képes megkötni” – emelte ki az államtitkár.

A smaragdfából már ma is több termék készül. A sajtótájékoztatón bemutatták egy hegedű terveit is. Mint Gáspár Károly hangszerész elmondta, a smaragdfa nagyon könnyű faanyagnak számít, ezért ideális a hegedűkészítéshez. A hangszer már félig elkészült, tesztelése szeptember végén várható.
Hozzátette, hogy a smaragdfából készülő hegedűt szeretnék bemutatni a dubai világkiállításon is, valamint a jövőben csellót, brácsát és nagybőgőt is szeretnének készíteni a különleges faanyagból.

A smaragdfa egy Paulownia-hibrid, amelyet 8 országgal, 2 akadémiával, 6 egyetemmel és különböző kutatóintézetekkel, komoly tudományos kísérletekkel fejlesztett ki a Sunwo Zrt.

Steier József, a Sunwo Zrt. alapítója a smaragdfa felhasználási lehetőségeiről tartott sajtótájékoztatón a smargdfa hibrid nemesítője

A smaragdfa többek között gyors, akár napi két centiméteres törzsnövekedésével, tápanyagként használható, proteinben gazdag hatalmas leveleivel, valamint komoly pormegkötő és szélfogó képességével az ipari hasznosításon túl új alapokra helyezi a globális klímavédelmet is – hangsúlyozzák az eseményre kiadott háttéranyagban.

Smaragdfa ültetvény Nagyberényben

borítókép: A Sunwo Zrt. által kifejlesztett smaragdfa hibrid fából készült nyílászáró a smaragdfa felhasználási lehetőségeiről tartott sajtótájékoztatón a smaragdfa hibrid nemesítője, a Németh-fa Kft. bemutatótermében 2021. augusztus 24-én, az első Smaragdfa Fenntarthatósági Napon. MTI/Máthé Zoltán

forrás: MTI

Kapcsolódó FATÁJ írás: Smaragdfa – a fafeldolgozók kíváncsian fogadják 2021-03-03
Interjú a smaragdfáról az Euronews hírportálon 2020-07-30

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Agrárszakképző intézmények tanévnyitója

Következő cikk

John Deere sikeres negyedéve



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések