FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdőkezelés az Aggteleki Nemzeti Parkban

Az idei a fejlesztések éve volt  a hazai nemzeti park igazgatóságoknál: 30 beruházást valósítottak meg, mintegy 8,7 milliárd forint nagyságrendben. Emellett az elmúlt évtized is kimagaslónak számít, hiszen a 10 igazgatóság 186 projekt segítségével 320 ezer hektáron javította a természeti környezet állapotát, mintegy 78 milliárd forint összértékben – jelentette ki az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára Bódvaszilason, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi erdőkezelést és a védett gyepek rehabilitációját célzó projektjének zárásán.

Rácz András kiemelte, hogy a most záruló és 363 millió forintból megvalósult fejlesztés kiemelt célja az Aggteleki Tájegység értékes élőhelyeinek megőrzése és fenntartása, az itt található őshonos növény- és állatfajok védelme volt. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a hazai természetvédelem kiemelt figyelmet fordít a nem őshonos, úgynevezett invazív fajok okozta problémák kezelésére, Magyarországon elsősorban a nemzeti park igazgatóságok végzik ezt a feladatot. Évente több ezer hektárnyi területet tisztítanak meg, és végeznek különböző élőhely-rekonstrukciós beavatkozásokat az idegenhonos fajok visszaszorítása érdekében, amely nagymértékben hozzájárul a biológiai sokféleség megőrzéséhez.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság a jelenlegi uniós finanszírozási ciklusban összesen több mint 1,2 milliárd forint értékben valósít meg fejlesztéseket 10 projekt keretében. Ennek egyike a most záruló beruházás, amely a beszerzett eszközöknek, infrastrukturális fejlesztésnek köszönhetően hosszú távon megteremti a hatékony élőhelykezelés feltételeit.

A rekonstrukciós munkák már megkezdődtek, ezek célja, hogy a több mint 1400 hektár erdőterületen, illetve erdei élőhelyen, valamint a mintegy 1700 hektár védett gyepterületen megőrizzék a természetes élőhelyeket, elősegítsék az eredeti, őshonos növényfajok visszatelepülését, valamint kiszorítsák a nem őshonos fajokat.

A projekt során az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság beszerezte a szükséges speciális eszközöket: erdészeti tehergépjárművet, erőgépet, szárzúzót, egyéb gépeket és kézi eszközöket. Emellett megkezdődött a nem őshonos fafajjal fertőzött erdőrészletekből a nemkívánatos egyedek eltávolítása, helyükön őshonos fajokból álló, a terület természetes állapotára jellemző élőhelyeket alakítanak ki. A beerdősülő tisztásokon szintén elindult az eredeti állapot visszaállítása, a védett gyepterületeken pedig visszaszorítják az idegenhonos inváziós növényfajokat.

Az új erdészeti eszközparkot Bódvaszilason, 2021. május 18-án mutatták be az érdeklődők számára, melyet a kezeléseket bemutató szakmai előadás egészítette ki. 

Juhász Zsolt, tájegységvezető, projekt szakmai vezető, Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság, Aggteleki Tájegység

forrás: AM Sajtóiroda

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Rendőrökkel közös erdei ellenőrző akciók

Következő cikk

Klímasemlegesség 2050-re



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések