FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Az arquimaña rétegeltlemez “szabadbringáját” bárki letöltheti és megépítheti

A képek az arquimaña jóvoltából

A spanyol arquimaña stúdió csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást a városokban, miközben technológiával támogatja az embereket: olyan fa kerékpárt terveztek, amelyet bárki letölthet és gyárthat a világon.

[Az eredeti cikk-címben az openbike szó szerepel, amiben az open a szabadon fogyaszthatóra utal. Ahogy szoftverek esetén ezt magyarul többnyire szabad szoftvernek hívjuk, így magyarítottam most szabadbringának. Továbbiakban: openbike.]

„Az openbike a fenntartható urbanizmusról, a városi közlekedésről, az elosztott gyártásról, a megosztott tudásról, a közösségről és az erőforrások felelősségteljes felhasználásáról szóló kiáltvány, amely nem szennyező városi közlekedés, a saját maga által előállítható kerékpár kialakításában valósul meg. Elkészíthető a városban, ahol használni fogják,” – mondják az építészek, Raquel Ares és Iñaki Albistur.

Nem anyagot, hanem információt szállítunk

Az arquimaña 2017 óta prototípusokat készít az openbike számára. Ezt a végleges verziót kortól függetlenül bárki használhatja, csomagtartót tartalmaz az áruszállításhoz, és egyszerű konstrukciót alkalmaz a széles körben elérhető anyagokból.

A kerékpár elkészítéséhez a felhasználók letölthetik a rajzokat a happyending stúdió által tervezett weboldalról. Majd elvihetik a rajzokat a helyi digitális gyártási műhelyükbe (fablab = gyártóműhely), és a CNC levághatja a kerékpár testét a helyben kapható rétegelt lemezből, és 3D nyomtatást használhat olyan elemekhez, mint a nyereg, az első agy és a fogantyúk. Ezeket az alkatrészeket régi kerékpárokból is újra lehetett hasznosítani.

Az openbike gyártási fájljai a Creative Commons 4.0 licenc alatt állnak, lehetővé téve a tervek javítását, módosítását, gyártását és újbóli megosztását bárhol a világon. A nyílt tervezés ezen elvei alapján az arquimaña a helyi erőforrások felhasználásán alapuló, de egy adott hely jellemzőihez igazított globális technikákkal és eszközökkel ösztönzi a további fejlesztést és tervezést.

Az építészek folytatják: „A cél az, hogy a polgárokat átalakító ügynökké tegyék, szolgálatba állítsák a technológiát, és a helyi termelést a helyi erőforrásokkal helyezzék előtérbe, ami aktív és produktív városokat generál, ökológiai szempontból tekintve a jövőre, és megpróbálja minimálisra csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást .”

Robbantott rajz a kerékpár elkészítéséhez.

A projekt része a globális fab city kezdeményezésnek, amely arra szólítja fel a városokat, hogy 2054-ig mindent állítsanak elő, amit ott fogyasztanak. Ebben az összefüggésben az openbike reméli, hogy felajánlja a polgároknak a szükséges módszereket egy nem szennyező városi közlekedési eszköz, a kerékpár önálló gyártásához.

Az openbike jelenleg a 2021-es velencei építészeti biennálé spanyol pavilonjában és a 2021-es szöuli építészeti és urbanisztikai biennálén, a Dominique Perrault által rendezett városi kiállításon látható.

A projektet a baszk kormány területrendezési, lakhatási és közlekedési osztálya, Donosztia városháza, Etxepare Baszk Intézet, Tabakalera, a nemzetközi kortárs kultúra központja és a Szöuli Innovációs Fablab támogatta.

Az openbike váza elkészíthető bármely helyi műhelyben CNC maróval.

Az openbike megtekinthető a 2021-es velencei építészeti biennálé spanyol pavilonjában.

Forrás: designboom.com
(MM)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Fa építőanyagok - ágazati vizsgálat

Következő cikk

PaNaNet+ program



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések