FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Fa építőanyagok – ágazati vizsgálat

A Gazdasági Versenyhivatal a fa építőanyagok hazai piacán a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény eltérő alkalmazásáról szóló 406/2021. (VII. 8.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 1. § (1) bekezdése alapján a piaci folyamatok feltárása és értékelése céljából gyorsított ágazati vizsgálatot indított.

A Gazdasági Versenyhivatalhoz az elmúlt időszakban számos piaci jelzés érkezett az építkezéseken használt faanyagok árának 2021 során észlelt nagymértékű emelkedéséről, a fa építőanyagok esetében gyakran fellépő hiányhelyzetekről. A Gazdasági Versenyhivatal rendelkezésére álló információk alapján a fenti jelenség Magyarország egész területét érintően megfigyelhető volt.

Megállapítható, hogy az építési faáruként felhasználásra kerülő faanyag tekintetében a hazai építőipar jelentős mértékű importra szorul, számos külföldi országból érkezik faanyag Magyarországra. A külföldi hiányhelyzetek negatív következményeit – nevezetesen, hogy a fa építőanyagok árai jelentősen megemelkedtek, illetve, hogy egyes termékek esetén importhiány alakult ki – fokozott mértékben érzékelhetik a hazai vásárlók is. Az építkezők összetett, sokszereplős értékesítési láncon keresztül juthatnak hozzá a szükséges építési fához. A Gazdasági Versenyhivatal rendelkezésére álló információk szerint ezen kereskedelmi lánc minden szintjén tapasztalható volt az áremelkedés és a termékhiány 2021 során, és ezen piaci jellegzetességek jelenleg is mutatkoznak – a harmadik negyedévben a konszolidáció irányába mutató globális fejlemények ellenére.

A fenti piaci körülmények arra utalnak, hogy a fa építőanyagok hazai piacán a verseny torzulhat vagy korlátozódhat, a Gazdasági Versenyhivatal ezért a piaci folyamatok feltárása és értékelése érdekében gyorsított ágazati vizsgálatot indít.

A fa építőanyagok alapvető fontosságúak a hazai építőipar és a lakossági építkezések számára, a fent ismertetett piaci problémák széles fogyasztói kört érintenek. A piaci problémák feltárásához sürgős beavatkozásra van szükség annak érdekében, hogy az építőipari szegmens versenyviszonyainak helyreállításához szükséges esetleges lépésekre mielőbb sor kerülhessen.

A gyorsított ágazati vizsgálat kiterjed a fa építőanyagok magyarországi piacán uralkodó versenyviszonyok elemzésére. A vizsgálat során szükséges felmérni különösen az érintett termékkör felhasználási területeit, a piaci kínálatot és a közelmúltban megfigyelhető piaci folyamatokat, az értéklánc különböző szintjein elhelyezkedő piaci szereplők körét és az általuk alkalmazott egyes üzleti feltételeket – beleértve az árakat is. A gyorsított ágazati vizsgálat során a sürgős beavatkozáson keresztül végzett tényfeltárás szükséges ahhoz, hogy a vizsgált piaci problémák kezelése érdekében teendő esetleges lépésekre mielőbb sor kerülhessen.

A Korm. rendelet 1. § (4) bekezdése alapján a Gazdasági Versenyhivatal a gyorsított ágazati vizsgálat eredményéről egy hónapon belül jelentés tervezetet készít. A gyorsított ágazati vizsgálati jelentés elkészítésének határidejét a Gazdasági Versenyhivatal elnöke két alkalommal, egyenként legfeljebb egy hónappal meghosszabbíthatja. A jelentés nyilvánosságra hozatalát megelőzően a Gazdasági Versenyhivatal a Tpvt. 43/E. § (2) bekezdése szerint biztosítja, hogy az ágazatban működő vállalkozások a jelentés tartalmára írásban észrevételeket tehessenek, illetve a Tpvt. 43/E. § (3) bekezdése alapján a Gazdasági Versenyhivatal e célból nyilvános meghallgatást tarthat.

A Tpvt. 43/F. §-a szerint, amennyiben a gyorsított ágazati vizsgálat eredménye alapján olyan piaci zavar áll fenn, amely verseny felügyeleti eljárás révén nem vagy nem teljes körűen orvosolható, a Gazdasági Versenyhivatal erről tájékoztatja az Országgyűlés feladatkörrel rendelkező bizottságát, illetve a feladat- és hatáskörrel rendelkező minisztert vagy hatóságot. A Gazdasági Versenyhivatal továbbá kötelező erővel nem rendelkező nyilvános ajánlást adhat ki a piaci szereplők számára a tisztességes és hatékony verseny fenntartását és előmozdítását, az üzletfelek megfelelő tájékoztatását elősegítő legjobb gyakorlatokra, követendőként ajánlott piaci magatartásra vonatkozóan, illetve szükség esetén jogszabály megalkotását vagy módosítását kezdeményezheti az arra jogosult szervnél.

forrás: GVH


frissítés (2021-10-26)

A faanyagok piacát is átvizsgálja a versenyhatóság

A faanyagok piacát is átvizsgálja a versenyhatóság

2021. október 25, hétfő

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán is, hogy megfelelően feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat. A vizsgálat a Nébih ellenőrzéseivel összehangolt helyszíni kutatásokkal indult, melyek keretében a GVH vizsgálói több piaci szereplőnél is megjelentek.

A Gazdasági Versenyhivatal kiemelt prioritásként kezeli az utóbbi időszakban tapasztalható drasztikus építőipari alapanyag-áremelkedéshez kötődő, esetleges piaci torzulások vagy jogsértések feltárását.  A hatóság gyorsított ágazati vizsgálata nemrég zárult le a kerámia-falazóelemek hazai piacán: az elemzés eredményeit a Versenyhivatal szeptember végén tette közzé.

Az építőipari szektor problémáinak feltárása most újabb területen folytatódik: a versenyhatóság ezúttal az épületfa hazai piacán indított ágazati vizsgálatot. A GVH-hoz ugyanis számos jelzés érkezett a faanyagok árának az egész országban érezhető, nagymértékű emelkedéséről, illetve készlethiányairól.

Az építési fa tekintetében a hazai építőipar jelentős mértékű importra szorul. Az építkezők összetett, sok szereplős értékesítési láncon keresztül juthatnak hozzá a szükséges alapanyaghoz. Az áremelkedés és a termékhiány ezen kereskedelmi lánc minden szintjén tapasztalható volt 2021 során – dacára a harmadik negyedévben a konszolidáció irányába mutató globális fejleményeknek.

„Ami a fa építőanyagok hazai piacán megy, az nem elfogadható, ezért nem is hagyható szó és tettek nélkül. A kapott új jogkörünkkel élve, gyorsított ágazati vizsgálat elindításáról döntöttem, melynek kiemelt célja a piaci problémák feltárása és értékelése” – mondta Rigó Csaba Balázs, a nemzeti versenyhatóság elnöke.

A GVH és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közös hatósági fellépés keretein belül, összehangolt akció során tartott helyszíni ellenőrzéseket és kutatásokat több, jelentős piaci szereplőnél. A Nébih látja el ugyanis erdészeti hatóságként a hazai faanyagkereskedelmi lánc szereplőinek felügyeletét, mely magában foglalja a fatermékek útjának nyomon követését első piaci forgalomba helyezésüktől kezdődően a teljes értékesítési láncban, kiemelt figyelemmel a más országból származó faanyag legális eredetének ellenőrzésére.

A vizsgálat eredményeit a versenyhatóság – nyilvános piaci konzultációt követően – jelentésben összegzi majd. A jelentés tervezetének elkészítésére a GVH-nak egy hónap áll rendelkezésére, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb egy hónappal meghosszabbítható.

forrás: NÉBIH


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Faipari nagyberuházás Vásárosnaményban

Következő cikk

Az arquimaña rétegeltlemez "szabadbringáját" bárki letöltheti és megépítheti



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések