FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Egyes világörökségi (öreg) erdők már CO2 kibocsátók

Bekövetkezett az, amire kutatók figyelmeztettek: az (elöregedett) erdők már nem képesek elnyelni a klímaváltozást is “fűtő” szén-dioxidot.

FATÁJ figyelmeztetés: A cikk eredeti címe és szövegezése sajnálatos módon szenzációkeltéssel igyekszik figyelmet kelteni. Az erdőgazdálkodást végző szakemberek már elég régóta tisztában vannak a címben jelzett jelenséggel. Az erdő faállományának növekedése (amely során megköti a légköri szenet) fafajonként és persze élőhelyenként változó időtartam után lelassul, majd megáll. Sőt. A faegyedek pusztulása és fokozatos lebomlása okán a széndioxid "visszakerül" a légkörbe.
Ez a kibocsátás a faanyagok fatermékekké feldolgozásával, beépítésével, használatával csökkenthető.
Lásd pl: A FA KIÁLTVÁNY

Az emberi tevékenység és a klímaváltozás, valamint az ebből fakadó szélsőséges időjárási jelenségek miatt 10, a Világörökség részének tartott erdő már nem elnyeli, hanem kibocsátja a szén-dioxidot – figyelmeztet az UNESCO frissen közzétett jelentése, amiről a CNN számolt be.

Az UNESCO szerint ezek a hatalmas erdők képesek lennének arra, hogy elnyeljenek évente 190 millió tonnányi szén-dioxidot – ez annyi, mint az Egyesült Királyságok éves kibocsátásának a fele. Csakhogy az elmúlt 20 évben olyan változások mentek végbe, ami miatt fordult a kocka.  

Az UNESCO szerint ez elsősorban két okra vezethető vissza:

  • a klímaváltozás okozta olyan időjárási szélsőségekre, mint az erdőtüzek, a viharok és az aszály, valamint
  • az olyan emberi beavatkozásokra, mint az illegális fakitermelés vagy a fák kivágásához vezető legeltetés és mezőgazdasági tevékenység.

2001 óta számos amerikai, orosz és ausztrál erdő több szén-dioxidot bocsátott ki, mint amennyit elnyelt. Tales Carvalho Resende, a jelentés egyik szerzője szerint az eredményeik az egész világra vonatkoztathatóak, ezért globális összefogásra van szükség.

A Világörökség részeként egyébként 257 erdőt tartanak nyilván, melyek együttesen kétszer akkora területet tesznek ki, mint Németország.

Bár „csak” 10 erdő vált mostanra már kibocsátóvá, a kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy az erdők 60 százalékánál 2000 óta jelentős változás figyelhető meg, és köztük több olyan is van, amely hamarosan elérheti ezt a státuszt.

forrás: HVG

FATÁJ kiegészítés: 
A környezetvédelem és a természetvédelem sokszor ellentétes elvárásokat fogalmaz meg az erdővel szemben. A fa a „legkörnyezetbarátabb” nyersanyag, nemcsak az építőiparban, bútoriparban, de már a textiliparban is. Ehhez egészséges fák kitermelésére van szükség – minél intenzívebb, és minél kisebb emberi munkaigényű beavatkozású technológiával. Az ökoturizmus soha nem látott növekedése szintén állékony, egészséges, aktívan gondozott erdőket kíván.
Előző cikk

A Fa Kiáltvány

Következő cikk

Te Szedd! - 3000 tonna szemetet gyűjtöttek önkéntesek



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések