FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Így szolgálja az embert az erdő

Forestry and Land Scotland is working with Shell UK to preserve and extend native woodland in Glengarry forest project aims to nurture and support the natural regeneration of Scotland’s forests. To promote biodiversity the scheme aims to nurture a variety of tree species such as Scots pine, birch, rowan, juniper, hazel, willow and alder. 

Anyagcseréjük során a fák több szenet vonnak ki a légkörből, mint amennyit visszajuttatnak, de csak amíg élnek, és akkor a leghatékonyabbak, ha erdőt alkotnak. A globális erdőirtás megállítása klímavédelmi szempontból is az egyik legsürgetőbb feladat.

Közismert tény, hogy a globális felmelegedést a légkörbe juttatott üvegházhatású gázok nagy mennyisége okozza, amelyek a felszínről visszasugárzott hő egy részét visszaverik ahelyett, hogy az az űrbe távozna. A Föld globális átlaghőmérsékletének emelkedésével extrém módon alakul át az időjárásunk, egyre nagyobb területeket fenyeget vízhiány, súlyos aszály, míg máshol a tengerszint emelkedése fenyegeti milliók lakhelyét, és még hosszan sorolhatnánk.

Számos üvegházhatású gáz létezik, de tömege okán a szén-dioxid a legjelentősebb. A metán például ugyanannyi molekulára nézve 23-szor intenzívebb üvegházhatást okoz, mégis az emberi tevékenység nyomán olyan mennyiségű Co2 jut a légkörbe, ami mellett minden más eltörpül.

A növények magukba építik a szenet

Jelenleg az emberiség előtt álló legnagyobb kihívás a klímaváltozás mérséklése, a célhoz logikusan a kibocsátás csökkentése, a jövőben pedig lehetőleg a karbonsemlegesség elérése vezet. Emellett nagyon fontos a szén-dioxid minél nagyobb arányú elnyeletése is, amiről a természet maga gondoskodik, amennyiben hagyjuk, hogy megtegye. A szén körforgása ugyanis állandó, dinamikus folyamat, amibe az ember azzal nyúlt bele, hogy elkezdte a mélyben csapdázódott szénhidrogéneket elégetni.

De térjünk vissza a természetes körforgáshoz, a szén-dioxid megkötésének mesterei a növények, rekorderei pedig méretük okán a fák. Nappal, fény hatására szén-dioxidot vesznek fel a légkörből, hogy víz felhasználásával szénhidrátokat, vagyis tápanyagot állítsanak elő maguknak. Bonyolult folyamat, de a lényeg, hogy a CO2-ből származó szén a növényben marad, az oxigén egy része pedig távozik.

Éjjel fordított folyamat játszódik le, de a mérleg számunkra pozitív: több szén-dioxid tűnik el a légkörből, mint ami visszajut.

A sok fa még nem erdő

Az elképesztő mértékű erdőirtással nemcsak élőhelyek vesznek el, hanem potenciálisan megnő a légkörben lévő szén-dioxid mennyisége is, ráadásul a fák pusztítását meghaladó ütemben. Amikor ugyanis erdőről beszélünk, nem fák tömegére, hanem egy élő egységre kell gondolnunk, amelynek ha megbontjuk az egyensúlyát, többé nem tölti be ökológiai szerepét.

Gyakori „félreértelmezés”, hogy a kibocsátás ellentételezéseként elég fákat ültetni random helyszínekre. Csakhogy amint a fa elpusztul, akár elégetjük, akár annak rendje és módja szerint néhány éven belül elkorhad, az élete során megkötött összes szén visszakerül a légkörbe.

Ezért rendkívül fontos az erdő megóvása, ahol a kidőlt egyedek helyét azon nyomban pótolja az új nemzedék, így a rendszer egészséges működése nem szenved csorbát. A hírekben leginkább a trópusi esőerdők szerepelnek a „Föld tüdejeként”, amit az intenzív vegetáció némileg indokol, de pont ugyanilyen fontos a más égöveken fekvő közösségek védelme is. A szén-dioxid-kibocsátás ellentételezéseként a globális szinten folytatott erdőirtást kell megállítani.

Azon is érdemes elgondolkodni, hogy egy-egy tarra vágott terület újbóli betelepítése ugyan hasznos, de évtizedek kellenek, mire azok a fák megnőnek, erdőt alkotnak, és helyettesíteni tudják a korábban kivágott erdő „szolgáltatásait”. Már ha egyáltalán sikerül, és a növények valóban életben maradnak, szaporodnak, „közösséggé” válnak – ennek esélyét épp a klímaváltozás rontja egyre inkább.

A víz és a talaj

A globális szénciklusban kiemelkedő szerepet játszanak a világ tengerei és óceánjai is, amelyek megkötik és tárolják a légköri szén-dioxid egy jelentős részét. Sőt, a felszíni vizek a legjelentősebb természetes elnyelők, az emberi kibocsátás mintegy negyedét kötik le. Közben viszont a víz savasodik, a jelenség egyre nagyobb fenyegetést jelent a vízi élőlények számára, és maga a felmelegedés ez esetben is rontja a teljesítményt: a vízfelszín hőmérsékletének emelkedésével romlik a CO2 elnyelésének képessége.

Ha mennyiség alapján rangsorolunk, a második legnagyobb szén-dioxid megkötő maga a talaj, de a „kapacitások” természetesen itt is végesek. A kérdés már csak az, hogy ha az erdők nem is a legfontosabb elnyelők, miért őket emeltük ki első helyen? Azért, mert a vizek és a szárazföldek felszínén játszódó kémiai folyamatokat nem tudjuk átírni, a reakciókba nincs beleszólásunk, ám a globális szintű erdőirtást közös erőfeszítéssel még meg tudjuk állítani, amíg nem késő.

Szponzorált tartalom

A Shell energiaátmenet-stratégiájának célja, hogy legkésőbb 2050-re nettó zéró kibocsátású energiaipari vállalattá alakuljon lépést tartva a társadalommal.

A forrás-cikk a Shell Hungary támogatásával készült.

forrás: 24.hu


Mit csinál pontosan a Shell a természetalapú megoldások területén?

A Shell jelentős befektetésekkel kíván beszállni azokba a projektekbe, amelyek a természet segítségével csökkentik a szén-dioxid kibocsátást, miközben ezen túlmutató hasznokkal is járnak.

Első lépésként a Shell támogatást nyújt Hollandiában az erdőkért felelős állami ügynökségnek, a Staatsbosbeheernek. Az együttműködés keretében 5 millió fát kívánunk ültetni a következő 12 évben.

A Shell megállapodást írt alá a Land Life Company-vel is, amelynek értelmében 300 hektár újraerdősítése valósulhat meg Spanyolországban. Már körülbelül 300 ezer fát ültettünk a Castilla y Leon régióban. Az Egyesült Királyságban a Shell partnerséget kötött a skót állami erdő- és földügyi ügynökséggel. A következő években mintegy 1 millió fa ültetését vagy újjászületését támogatjuk.

Vállalatunk kereskedik is a karbonkreditekkel: a világ egyik legstabilabb kredit-kereskedőjeként tartanak minket számon. Egyre több ügyfelet tudunk hozzásegíteni fenntarthatósági vállalásaik teljesítéséhez, hiszen folyamatosan bővül azoknak az igazolt projekteknek a köre, amelyekből kreditet tudunk vásárolni.

Új karbon-semlegesítési szolgáltatás

A Shell üzemanyagait választva már Ön is támogathat erdővédelmi és újraerdősítési projekteket.

Ismerje meg a részleteket!

Megbízhatok a Shell által kiválasztott projektekben?

Egy egyedi átvilágítási folyamatot dolgoztunk ki, amellyel biztosítható a befektetésre kiválasztott projektek kiemelkedő minősége és integritása.

 • Kizárólag olyan projekteket választunk ki, amelyek hiteles, minőségi és független karbonkredit standardok alkalmazásával kerültek hitelesítésre
  Az iparágat jól ismerő PricewaterhouseCoopers-szel közösen tekintettük át és választottuk ki különböző karbonkredit standardjainkat, melyek között saját önkéntes követelményeink mellett állami előírások is helyet kaptak. Ezek közé tartozik az Igazolt Karbon Standard („Verified Carbon Standard”), a Gold Standard és az Amerikai Karbon Nyilvántartás („American Carbon Registry”). Kizárólag olyan karbonkrediteket használunk fel az ügyfélprogramjainkban, amelyek az általunk alkalmazott standardok valamelyikével hitelesített karbonkreditet eredményező projektből származnak. Így biztosíthatjuk, hogy karbonkreditjeink – többek között – valódiak, egyediek, pótlólagosak, tartósak és harmadik fél által igazoltak.
 • Olyan projekteket választunk ki, amelyek tágabb értelemben vett környezeti és társadalmi hasznokkal is járnak
  Projektjeinket a Klíma, Közösség és Biodiverzitás Szövetség elnevezésű szervezet standardjai (CCB standardok) szerint is értékeljük. A CCB standardokkal nemcsak az egyes projektek éghajlatváltozásra gyakorolt pozitív hatásait, de más társadalmi és környezeti hasznokat is értékelni tudunk, például a biodiverzitás védelmét. A CCB tanúsítvánnyal nem rendelkező projektekhez további követelményeket dolgoztunk ki a PricewaterhouseCoopers-szel, így jóváhagyott projektjeink hozzák a CCB standardok által meghatározott színvonalat.
 • Munkánk során arra törekszünk, hogy projektfejlesztőink betartsák a megfelelő egészségvédelmi, biztonsági és társadalmi kormányzási előírásokat
  Projektjeinkkel szembeni elvárásunk, hogy azok pozitív összhatással járjanak. Partnereinktől elvárjuk, hogy a szükséges standardok és eljárások alkalmazásával mérsékeljék a projektekhez kapcsolódó egészségügyi, biztonsági és környezeti kockázatokat, ideértve az emberi jogok megsértését is. Ezt kereskedelmi gyakorlatunkban a szerződéskötés során érvényesítjük, valamint átvilágítjuk a vállalatokat és szervezeteket, mielőtt üzleti együttműködésre lépünk velük.
 • A természetalapú projektek átvilágítására kialakított belső eljárásrendünk felülvizsgálatát és irányítását független harmadik fél auditálja
  Minden évben megbízunk egy harmadik fél auditort, aki hitelesíti a természetalapú projektjeink átvilágítása során követett eljárásrendünk integritását. A megbízhatósági nyilatkozatok másolatát lentebb találja.

forrás: Shell

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Digitális Agrárakadémia indult

Következő cikk

Tűzifa áfacsökkentése RomániábanStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések