FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A CEPI elégedetlen a „Fit for 55” csomaggal

A “Fit for 55” csomag nem teljes eszközkészlet az ipari energetikai átmenethez, figyelmeztet a papíripar, tehát a CEPI = az Európai Cellulóz és papíripari Szövetség

Az európai cellulóz- és papíripar teljes mértékben támogatja az EU azon célkitűzését, hogy 2050-re elérje az éghajlat-semlegességet. A ma bemutatott „Fit for 55” jogszabálycsomag azonban nem teljes eszköztár. Cepi felhívja a társjogalkotókat, hogy nyújtsanak határozott politikai támogatást azoknak az intézkedéseknek, amelyek lehetővé teszik ágazatunk számára, hogy – dekarbonizált termeléssel, termékpótlással és fenntartható erdőgazdálkodással – hozzájáruljanak a 2030-as célok eléréséhez.

Ez a jogalkotási csomag számtalan javaslat az EU éghajlat- és energiapolitikai keretének összehangolása az új célkitűzéssel, amely szerint az üvegházhatást okozó gázok nettó kibocsátásának 2030-ra legalább 55%-os csökkentése szükséges, nevezetesen:

– az EU ETS (EU Emissions Trading System = EU emisszió-kereskedelmi rendszere) kiterjesztése a légi közlekedésre és a tengeri ágazatra, valamint az épületekre és a közúti szállításra vonatkozó második ETS-re irányuló javaslat;
– új célkitűzés a természetes szénelnyelő 310 millió tonnára emelésére, valamint új kritérium az erdők nem tartamos (nem fenntartható) kitermelésének elkerülése és a magas biológiai sokféleséggel rendelkező területek védelme érdekében;
– új megújuló energiára vonatkozó 40%-os és 36%-os új energiahatékonysági cél 2030-ra;
– 2030-ig 55%-os emisszió csökkentés a személyautóknál és 50%-os a teherautóknál;
– új szén-dioxid-határérték kivetése a szennyezők behozatalára;
– a szennyezés költségeinek internalizálása az EU energiaadója alapján (az EU energiaadója részévé tétele).

Ma ez hiányos eszköztár. Nem képes megoldani az európai ipar átalakításának legnagyobb kihívásait.

A javasolt keretrendszernek meg kell találnia a megfelelő egyensúlyt a „Made in Europe” iparágakra háruló gazdasági teher és a szén-dioxid-mentesítésbe beruházások jutalmazása között.

“A cellulóz- és papíripar azt várja az Európai Parlament és a tagállamok képviselőitől, hogy biztosítsák az ipar számára a megfelelő eszközöket a fenntarthatósági sebesség-váltására a társadalom fogyasztásában és az ipari termelésben” – kommentálta Jori Ringman, a Cepi főigazgatója. “Ennek az új politikai keretrendszernek lehetővé kell tennie a fenntartható iparágak további dekarbonizációját, biztosítva globális versenyképességét az átalakulás során.”

A 2030-as célok elérése érdekében a következő években döntő beruházási döntésekre van szükség. Míg iparunk folyamatosan befektet a megújuló energiára való áttérésbe és az energiahatékonyság javításába, a Bizottság javaslataira van szükségünk a befektetői biztonság fenntartása és megteremtése érdekében. “Most hiányzik a beruházást támogató menetrend, bár az Európai Zöld Megállapodásnak az EU növekedési menetrendjének kellett volna lennie” – jegyezte meg Ringman.

A megfizethető tiszta energiához való hozzáférés elengedhetetlen. Mindeközben prioritás marad az európai fenntartható körkörös üzleti modellek globális versenyképességének erősítése. A harmadik országok versenytársaival azonos feltételeket kell biztosítani.

Hosszú távon az erdei biomasszát egyre nagyobb mértékben lehet megújuló nyersanyagként használni az éghajlatbarát termékek és a bioenergia számára, miközben a CO2 nyelést optimális megoldásként tartja fenn. A társjogalkotók hasonló elvárásokat fogalmaztak meg az erdészeti stratégiával kapcsolatban. “Egyes iparágak folyamatos kibocsátásának kompenzálására az erdőt, nyelőnek tekinteni nem fenntartható terv” – tette hozzá Ringman. “A számok egyszerűen nem adódnak össze, kivéve, ha a fossziliseket a földben tartják.”

Cepi, tagjaink és az ágazatunkban Európa-szerte működő vállalatok aktívan együttműködnek a társjogalkotókkal, hogy ösztönző politikai környezetet teremtsenek iparunk számára, hogy egyszerre boldogulhasson és teljesíthesse az európai éghajlati célokat.

Forrás: CEPI, 2021-07-14
FordSzerk: MM

Kiegészítés:

A Fit for 55 csomag bemutatása a FATÁJ-ban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Egyre nagyobb méreteket ölt a nagyarányú rönkexport elleni fellépés

Következő cikk

Peszéri Fanyűvő Kupa



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések