FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Fa Világítótorony a COP26-ra

A dRMM egy újrafelhasználható fa pavilont tervezett a COP26-ra – az ENSZ éghajlat-változási tárgyalására, amelyet Glasgow-ban ez év novemberében tartanak.

A „Timber Beacon” a dRMM válasza egy egyedülálló globális faipari együttműködés kollektív tájékoztatójára. Több mint 25 innovátor fogott össze a mérnöki tömörfa és faalapú termékek, valamint a erdők globális bővítése és fejlesztés terén az Egyesült Királyság Fakereskedelmi Szövetsége és az Európai Faipari Szövetség (CEI-Bois), vezetésével.

„Miközben a világ vezetői megvitatják globális felelősségünket és az éghajlatváltozásra adott kollektív választ a COP26 során, a jövőre vonatkozó üzenetünk erőteljesen háromdimenziós lesz: a fában van remény” – mondta a dRMM alapító igazgatója, Alex de Rijke professzor.

A projektben rejlő lehetőségek teljes kihasználása érdekében ahhoz szponzorációt keresnek. További információért forduljon a paul.brannen@cei-bois.org címhez. Ezt a kezdeményezést a UK Aid támogatja, az Egyesült Királyság Külügyi, Nemzetközösségi és Fejlesztési Hivatalának FGMC programja (Forest Governance, Markets and Climate) keretében.

Forrás: TTJ 2021-08-05

Igaz, hogy ez kicsit régi hír a Timber Trades Journalban, az ENSZ Klímaváltozás Konferenciája, a COP26 azonban a most hétvégén kezdődik, tehát akkorra fogják felállítani a “Fa Világítótornyot”, mely a fafelhasználás bővülésének reményét kívánja szimbolizálni.

2021-07-26-án a CEI-Bois is közzétette felhívását ezen kiállítási épület finanszírozása érdeklében, s bizonyára mára sikerült is ezt megoldani.

Az építményt bemutató videó.

A DRMM az Egyesült Királyságban működő radikális építészek csoportja. Számos faépítést, fafelhasználást támogató akciójuk volt már.

Így ír honlapján a CEI-Bois a témáról: A COP26-on a globális fafeldolgozó ipar kiemeli azt a kulcsfontosságú szerepet, amelyet a fa és a faalapú termékek játszhatnak a globális nettó nulla CO2-kibocsátás 2050-re történő elérésében. A COP26-on globális érdekérvényesítő üzenetünk középpontjában az áll, hogy a fának kulcsfontosságú szerepe van az épített környezet szén-dioxid-mentesítésében, különösen az „új” mérnöki faanyagok révén, amelyek lehetővé teszik a magas faépületek nagy léptékű építését. Ezek a szerkezetek egyaránt helyettesíthetik a szénintenzív anyagokat és tárolhatják a szenet. Érdekképviseleti tevékenységünk a faanyag kiáltványunkra összpontosul, amely jelenleg a kidolgozás utolsó szakaszában van. Valószínűleg ezt a kiáltványt röviddel a COP előtt és magán a COP-on is elindítjuk néhány rövid beszéddel a fogadásokon először Londonban, majd Glasgowban. A kiáltványt nemzetközi médiahirdetésekkel népszerűsítjük. A kiáltvány közösségi médiában való népszerűsítésére rövid videó készül, és egy PR-bemutatót terveznek, amelynek célja a médiavisszhang megszerzése. Emellett reméljük, hogy a COP Green Zone-jában lesz egy stand, ahol a kiáltványt és a mérnöki faanyagok példáit is kiállítják majd.

Nos, a fentiek kezdenek valóra válni (CEI-Bois sajtó 2021-10-26):

A Wood Manifesto (Fa Kiáltvány) bemutatására október 28-án, brit idő szerint délelőtt 11:45-kor kerül sor a Brit Építészeti Királyi Intézetben, az Építészek Nyilatkozatát is magában foglaló, szélesebb körű Épített Környezetvédelmi Csúcstalálkozó keretében. A nemzetközileg vezető faipari építész, Andrew Waugh mutatja be a kiáltványt. [A fenti kapcsoló szerinti anyagban található, ahogyan a Kiáltvány online bemutatására regisztrálni lehet.]

Sampsa Auvinen, a CEI-Bois elnöke a kiáltványt kommentálva azt mondta: „A fa az egyetlen fenntartható szerkezeti anyag, amely világszerte növekszik, és amely lehetővé teszi az épített környezet jelentős szén-dioxid-mentesítését a meglévő üzleti modelleken és bevált technológián alapulva; hatalmas szén-elnyelőket biztosítunk vidéki területeinken és szénraktárakat városainkban”.

A fenti források alapján összerakta: MM

2 megjegyzések
  1. Visszajelzés: A Fa Kiáltvány - FATÁJ

Hozzászólások lezárva.

Előző cikk

OTTHONDesign ŐSZ – Élettel teli otthon

Következő cikk

SOE: hosszútávú finanszírozás



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések