FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Állami szálláshelyek a kárpátaljai menekülteknek

Az orosz-ukrán konfliktus következtében kialakult helyzet kapcsán az állami erdőgazdaságok az Országos Erdészeti Egyesület és az Erdészcsillag Alapítvány operatív segítségével közel 100 menekültnek ajánlott fel azonnali szálláslehetőséget ellátással a határközeli erdei iskolákban – mondta Nagy István agrárminiszter.

Az Országos Erdészeti Egyesület az egész országban megkezdte az erdei turisztikai szálláshelyek felmérését az állami mellett a magán erdőgazdálkodók körében is, hogy szükség esetén az egész erdőgazdasági cégcsoport bevonásával további férőhelyeket biztosítsanak az Ukrajnából érkező rászorulóknak.  

A miniszter hozzátette: a jelenlegi háborús helyzetben a magyar erdőgazdaságok felelősséget éreznek az ukrán lakosság, de kiemelten a kárpátaljai honfitársaink iránt. Az Országos Erdészeti Egyesület Kárpátaljai Helyi Csoportjával történt egyeztetés kapcsán döntöttek arról, hogy szállást biztosítanak a Magyarországra érkező menekülteknek. A segítségnyújtás operatív lebonyolítását az Országos Erdészeti Egyesület, és az Erdészcsillag Alapítvány közreműködésével kezdték meg. Jelenleg a Nyírerdő Zrt. a Halápi turistaházban 15 főnek, a NEFAG Zrt. a Tiszaigari Kulcsosházban 25 főnek, az Északerdő Zrt. a Fónagyság Bagolyvár Erdészeti Erdei Iskolában 48 főnek tud szállás és ellátást biztosítani. Az Erdészeti Egyesület emellett az erdei táborozások alkalmával használt tábori ágyakat, katonai sátrakat is felajánlotta, amennyiben ezekre a tavasz beköszöntével szükség lenne.

Az erdészeti szervezetek folyamatosan tartják a kapcsolatot a Kárpátaljai Helyi Csoporttal, melynek tagjaként a kárpátaljai magyar erdészek szinte kivétel nélkül önkéntes munkát is vállalnak a menekültek megsegítésében és ellátásában.

Az agrártárca vezetője azt is elmondta, hogy hasonlóképpen felajánlják segítségüket a hazai nemzeti park igazgatóságok, és készek több száz fő elszállásolására, az ország különböző pontjain található létesítményeikben. Elsőként, a határhoz közelebb eső régiókban, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság 44 fő, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság 72 fő, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság  38 fő fogadására, elszállásolására biztosít lehetőséget.  A nyugati határátkelőhely térségében a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság a Természetiskolájában, Kutatóházában átmenetileg 77 főt tud befogadni. További igények esetén a többi nemzeti park igazgatóság a fentieken túlmenően is kész megnyitni elszállásolásra alkalmas épületeit.

forráss: AM Sajtóiroda

kiegészítés:
Magánszemélyek által a fenti célokra felajánlott ingatlanok gyűjtésébe kezdett az egyik vezető tematikus ingatlanközvetítő portál is. Jelenleg 21 ingatlanról ad infot a rendszerük. (2022-03-02 8:25)
A felajánlott lakhatás történhet ingyenesen, valamint – a humanitárius helyzetet figyelembe véve – jelképes, vagy a piaci áraktól alacsonyabb összegért (pl. csak rezsidíjért cserébe) is. Az ár meghatározása kizárólag a hirdetőn múlik.

“Az Ukrajnában kialakult helyzet miatt rengetegen kényszerültek elhagyni az otthonukat.
Ha van olyan ingatlanod, ahová Ukrajnából érkezőket tudsz befogadni, és csatlakoznál programunkhoz, hirdetésedben jelezd a szándékod.
Ha ilyen helyzetbe kerültél, vagy ismersz valakit, aki rászorul, akkor a felajánlott ingatlanokat itt találod.

If you had to leave your home due to the situation in Ukraine or know someone in need, you can find the list of the offered properties

Якщо ти, або твої знайомі, родичі чи друзі вимушені покинути свій дім у зв’язку з ситуацією в Україні, то ти зможеш знайти житло

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Ukrán-orosz háború fapiaci hatásai

Következő cikk

Mi lesz veled energiaadó?



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések