FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Soproni Egyetem: nyomozás a tablók után

Sági Éva és dr. Bende Attila öt éve kutat a régi egyetemi tablók után. Fotó: Filep István

Egyedülálló munkába, hiányzó tablók felkutatásába kezdtek a Soproni Egyetem szakértői. A beérkezett „műtárgyak” száma már százas nagyságrendű – még az Egyesült Államokból is küldtek tablókat.

„Ez miért nem a falon van?” – vetődött fel a kérdés dr. Bende Attilában, a projekt egyik kezdeményezőjében, amikor társaival egy pakoláskor rábukkant egy 1955-ös tablóra a Soproni Egyetem raktárépületében. – Ez körülbelül öt éve volt. Utána elkezdtük felgöngyölíteni ezt a szálat. Utunk az Erdészeti Múzeumba vitt, ahol sok eredeti tablót mentettek meg az enyészettől, de állapotuk a korábbi viszontagságok miatt leromlott. Ezeket felújítottuk, így 22 eredeti tablót tudtunk visszahozni az alma materbe.

A kezdeményezők azonban nem voltak elégedettek ezzel az eredménnyel. Gőzerővel belefogtak hát a nyomozásba. A projekt révén a kutatóknak az egyetem történetének homályos részleteire is sikerült fényt deríteniük. – Már százas nagyságrendű a beérkezett tablók száma – emelte ki dr. Sági Éva, a Soproni Egyetem levéltárvezetője. – Közintézmények és magánszemélyek egyaránt segítik a kutatásunkat. Gyakran digitális másolatok bővítik a gyűjteményt, ugyanis a tabló ereklye a család számára. Sokan úgy keresnek minket, hogy látják: saját évfolyamuk vagy édesapjuk tablója hiányzik a webes adatbázisunkból, ezért elküldik nekünk. Ez közösségépítő jelleget ad a programunknak. Floridától Washingtonon át Selmecbányáig rengeteg helyről kaptunk tablókat.

Az egyetemen az érdemi munka csak az után kezdődik, hogy a tablók beérkeznek. – Az anyagot restauráljuk, ugyanis sok tabló rossz minőségű – folytatta dr. Bende Attila. – Utána kibogozzuk a műtárggyal kapcsolatos információkat. Nem csupán a névsorok feldolgozásáról van szó. Megfigyeljük az egyenruhákat, a szimbólumrendszert, és fotótörténeti szempontból is megvizsgáljuk a tablókat. Rendkívül ritka az, amikor egy felsőoktatási intézményben 1874-től egészen napjainkig egy csaknem teljes galériát lehet végigkövetni. A tudásanyagot több társszerzővel könyvbe foglaljuk.

A kezdeményezők továbbra is keresik a múlt arcait.

Forrás: sopronitema.hu 2021-10-12


Kedves kollégák és kedves érdeklődők!

A Selmecbányán majd Sopronban végzett évfolyamok tablóit magánszemélyek és kutatók gyakran keresik levéltárunkban. Elhatároztuk ezért, hogy összegyűjtjük a fellelhető bánya-, kohó-, erdő-, földmérő-, és faipari mérnökök tablóit – a kezdetektől fogva. Szeretnénk tablóinkat egy emlékkönyvben vagy albumban, képes CD melléklettel együtt kiadni.

Az oldalak feltöltése folyamatos, kérjük szíves türelmüket. Először a digitális gyűjteménybe már bekerült, legjobb minőségű képmásolatokat töltjük fel, hogy mielőbb megtekinthetők legyenek. Az oldalakat később, fokozatosan fogjuk kiegészíteni az épületekben megtalálható tablók képeivel és a névsorokkal.

Ha hibát találnak az oldalon, kérjük, jelezzék a leveltar@uni-sopron.hu e-mail címen.

Azokról a tablókról melyekről eddig nem áll rendelkezésre jó digitális felvétel, itt talál összesítést: áttekintés a hiányzó tablókról. 

Tablóképek

Köszönetnyilvánítás

Ezúton is szeretnénk megköszönni  azon bánya-, erdő-, faipari- és geodétamérnökök valamint családtagjaik, ismerőseik segítségét, akik tablóképpel vagy más módon hozzájárultak a gyűjtéshez:

Innentől a segítők hosszú névlistája következik az Egyetem megfelelő honlapoldalán.

Forrás: Soproni Egyetem 2021-10-01

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Összefogás a faépítés érdekében - osztrák példa

Következő cikk

Erdei Utakon Reviczky Gáborral – 96., 2021/42. adásStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések