FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Újjáépül Lillafüreden a Zsófia kilátó

Újjáépítik a Lillafüreden, az 1950-es években lebontott Zsófia-kilátót, és egy odavezető 1,3 kilométeres lombkorona tanösvényt is kialakítanak.

A munkálatok már a Dolka-tetőn és a tanösvény bizonyos pontjain is megkezdődtek, az igazán látványos fázisok azonban csak a következő hónapokban jönnek.

– Jelenleg a kilátó alaplemezének vasszerelése, majd betonozása van folyamatban. Ezután elkészül a földszint, ami mészkőburkolatot kap, a felső két szint pedig vörösfenyőből épül fel. Az új létesítmény a régi kilátó rekonstrukciója lesz, így bár a mai kornak megfelelő műszaki megoldásokat fogunk alkalmazni, törekedtünk arra, hogy külsőleg teljesen úgy nézzen ki, mint az 1900-ban felavatott eredeti. Így például a korábbival megegyező kupola fogja majd fedni – mondta el a minap.hu-nak Bózsó Gyula, az Északerdő műszaki osztályvezetője.

Az új Zsófia-kilátó várhatóan 2022. márciusára készül el, s az új, mintegy húsz méter magas létesítmény ismét éke lesz majd ennek a turisták által egyébként is nagyon kedvelt desztinációnak.

Látványterv: Északerdő Zrt.

A 390 méteres tengerszint feletti magasságon álló Zsófia-kilátó nagyon jó rálátást biztosított a Hámori-tóra, illetve a völgykarokra: a Szinva illetve a Garadna völgyére.

A kilátó mindkét világégést sértetlenül úszta meg, végzete végül egy másik, Lillafüred mai arcát meghatározó építkezés lett. A második világháborút követően kezdték el építeni a hegyoldalba vájt híres, vagy inkább hírhedt Szikla nevű katonai légvédelmi harcálláspontot. Ezért a Zsófia-kilátót lebontották és a helyén a radarállomás antennája állt 1989-ig.

– A szóbeszéd szerint a Zsófia-kilátó bontásakor, a maradványokat bedolgozták az antenna alapjába. Most, az építkezés előkészítésekor kiderült, tényleg így történt. Megtaláltuk az eredeti mészköveket, amelyeket ismét felhasználunk a földszint építésekor – mondta el az erdészet műszaki osztályvezetője.

Forrás: csodalatosmagyarorszag.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Újítások az IKEA-nál

Következő cikk

Trófeaszemlét tartottak Alsóperén



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések