FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

​Hét évtized után épül kilátó Lillafüreden

Fotó: Északerdő Zrt.

Az 1900-ban átadott, majd az ötvenes években elbontott Zsófia-kilátót az eredeti formájában, ám korszerű technikai megoldásokkal építik újjá.

Fotó: Északerdő Zrt.

Az első vidéki kilátótorony kalandos története több mint 120 évre tekint vissza: a lillafüredi kilátó ötlete az 1890-es évek végén merült fel, a létesítmény megépítésének 1262 koronás költségét a Borsodi Bükk Egylet finanszírozta. A terveket Szűcs Sándor miskolci mérnök készítette és ő felügyelte az építést is.

A Dolka-hegy Lillafüred felé eső oldalában álló toronyhoz Felsőhámorból lehetett feljutni a kilátóval egy időben épített sétaúton, amelynek nyoma soha nem tűnt el. Az eredeti kilátótorony átadó ünnepségére 1900. június 3-án, Pünkösdvasárnap, a Magyar Turista Egyesület éves közgyűlésének programjaként került sor.

A kilátó nevét a Borsodi Bükk Egylet alapítója, báró Vay Béla Borsod vármegyei főispán felesége, gróf Teleki Zsófia tiszteletére és emlékére kapta.

A Zsófia-kilátó a 20. század első felében – a Palotaszálló mellett – meghatározta Lillafüred látképét, számos fotón megörökítették és a miskolci turisták szemében mindig fontos szerepet töltött be. Túlélte két háború viharait, azonban az 1950-es években a lillafüredi „Szikla” nevű légvédelmi központ építésekor elbontották, hogy helyére antennát telepítsenek.

Fotó: Északerdő Zrt.

Ezt követően hét évtized „tetszhalotti” állapotból, több mint 6 év előkészítő munka után az ÉSZAKERDŐ Zrt. végül megkezdhette az építését a Magyar Természetjáró Szövetséggel közös pályázatban, GINOP forrás felhasználásával.

A tervezés során az erdőgazdaság fontosnak tartotta, hogy a kilátó az eredeti építmény rekonstrukciója legyen, és csak a kor követelményei miatt szükséges változtatások történjenek meg. Emiatt a biztonságtechnikai eszközökkel, interaktív látvány- és tájékoztatóelemekkel gazdagodik a kilátó, valamint a létrák helyett lépcső vezet a felső szintekre. Az átadás 2022. tavasszal várható.

Forrás: Turistamagazin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Erdei Utakon Reviczky Gáborral – 103., 2021/49. adás

Következő cikk

Vadmacska-konferencia a Budakeszi Vadaspark rendezésében



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések