FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Trófeaszemlét tartottak Alsóperén

130 gímbikát ejtettek el a bőgési időszakban a Verga Zrt. vadászterületein, amelyeknek több mint a felét, 81 gímtrófeát és egy muflon trófeát ki is állítottak az október 7-ei szemlén.

A Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. az Alsóperei Vadászháznál tartotta trófeamustráját. Ugron Ákos Gábor vezérigazgató köszönte a vendégeknek, hogy végre meghozták az esőt, amit már nagyon vártak. Köszönte az elődöknek, a Nádasdy grófoknak, illetve Kab-hegyen a Zichy családnak, hogy létrehozták és kialakították annak idején a vadgazdálkodást, amely örökséget a társaság ma tovább vihet. Harmadrészt, köszönte a kollégáknak a munkáját, akik a vészterhes időkben is végrehajtották a rájuk rótt feladatokat. Az ő felkészültségüknek és előkészítő munkájuknak, illetve az elmúlt évek-évtizedek szakszerű kezelésének is köszönhető, hogy ilyen kiváló eredményekkel büszkélkedhetnek az idei trófeaszemlén – fogalmazott a vezérigazgató.

Fotó: Molnár Sándor / Napló

Németh Attila tájegységi fővadász elmondta, hogy az elmúlt években különböző nehézségekkel kellett szembenézniük. Hol a Covid-járvány árnyékában vészelték át a vendég hiányos időszakokat, hol az időjárás viszontagságai nehezítették a vadásztatást. Az idei szezonban a rendkívüli aszály miatt a gímszarvasok nagy számban elvándoroltak a vízhiányos területekről, és olyan vízzel ellátott területeket kerestek, ahol korábban csak nagyon kis számban, vagy egyáltalán nem fordultak elő.

Azokon a vadászterületeken, ahol nincs állandó vízfolyás, nincsenek állandó tavak, vagy kiszáradtak a dagonyák, a vadászatra jogosultak igyekeztek gondoskodni a víz pótlásáról. Feltöltötték az itatókat, dagonyákat, illetve lédús takarmányokat, dinnyét, almát, takarmányrépát helyeztek ki, ezáltal sikerült helyhez kötniük a vadat. Ez kiemelt fontosságú volt nem csak a vadászat, hanem a vadállomány egészségének és létfenntartásának biztosítása miatt is.

Szekrényes Tamás vadgazdálkodási és halgazdálkodási ágazatvezető megjegyezte, hogy a hihetetlen aszály ellenére nagyon elégedettek az idei szarvasbika szezonnal. 102 vadász vendéget fogadtak szeptemberben, akik 130 gímbikát és három muflon kost hoztak terítékre. Ezek közül 82 trófeát állítottak ki a mustrán. A szakszerűen kilőtt, átlagosan 8-9 év közötti, érett bikák trófeái közül 13 lett ezüst-, illetve 59 lett bronzérmes.

Szekrényes Tamás ágazatvezető, Ugron Ákos Gábor vezérigazgató, Németh Attila tájegységi fővadász és Lábas Péter a Kab-hegyi Erdészet igazgatója a trófeaszemle megnyitóján. Fotó: Molnár Sándor / Napló

borítókép: Ugron Ákos Gábor vezérigazgató és Papp Gyula a megyei vadászkamara elnöke a trófeaszemlén Fotó: Molnár Sándor / Napló

forrás: VEOL

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Újjáépül Lillafüreden a Zsófia kilátó

Következő cikk

Szarvasgomba - egyre több teremStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Gyászhír – Szélessy György [78]

Szomorúan értesítjük olvasóinkat, hogy Szélessy György, az Életfa Emlékplakett Bronz fokozatával kitüntetett erdésztechnikus, az FM Erdőrendezési Szolgálat egykori…
Tovább

Gyászhír – Kenyeres Pál [80]

Mély fájdalommal értesítjük olvasóinkat, hogy Kenyeres Pál faipari gépészmérnök, erdésztechnikus, a hazai falemezipar és fakereskedelem jó ismert személyisége,…