FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Ukrajna hengeresfa export moratóriumának ügye

Ukrajna és az EU megállapodnak abban, hogy megoldják a feldolgozatlan fa kivitelére vonatkozó moratórium kérdését a vonatkozó választottbírósági határozat betartásához szükséges intézkedések alkalmazásával. Az Ukrajna – Európai Unió csúcstalálkozót követő közös nyilatkozatban elhangzik, hogy Ukrajna és az EU megállapodtak abban, hogy a feldolgozatlan fa kivitelére vonatkozó moratórium kérdését a választottbírósági bizottság vonatkozó határozatának teljesítéséhez szükséges intézkedések alkalmazásával oldják meg.

A megfelelő nyilatkozatot az elnök honlapján tették közzé – írja az Ukrán Hírügynökség.

„Megállapodtunk abban, hogy teljes mértékben eleget teszünk a mélyreható és átfogó szabadkereskedelmi térségből eredő kötelezettségeknek, (DCFTA, többek között a kereskedelmi irritáló tényezők, például a faexport moratórium kezelésével, a vonatkozó választottbírói testület határozatának való megfeleléshez szükséges intézkedések alkalmazásával, és biztosítjuk, hogy a a kereskedelemvédelmi eljárások alkalmazása minden esetben teljes mértékben megfelel a WTO szabványainak), valamint folytatni kell a DCFTA végrehajtásának javítására irányuló módszerek megvitatását és felülvizsgálatát annak teljes kiaknázása érdekében, valamint a kétoldalú kereskedelem további fejlesztése és előmozdítása érdekében,” olvasható a dokumentumban.

Amint arról az Ukrán Hírügynökség korábban beszámolt, az Európai Parlament februárban felszólította Ukrajnát, hogy biztosítsa a fatermelési lánc átfogó ellenőrzését, és tegyen eleget a választottbírósági bizottságnak a hengeresfa kivitelére vonatkozó moratórium ügyében hozott jövőbeni döntéseinek.

2020 decemberében a választottbíróság elismerte Ukrajna jogát bizonyos körülmények között a feldolgozatlan fa kivitelének korlátozására, míg a választottbírók elismerték, hogy a 2015-ben bevezetett tilalmat módosítani kell.

Korábban az Ukrajna – Európai Unió szövetsége tanácsa felszólította Ukrajnát, hogy szüntesse meg a feldolgozatlan fa kivitelére vonatkozó moratóriumot.

A feldolgozatlan fa (kivéve a fenyőt) kivitelének tilalma Ukrajnában 2015. november 1-je, a fenyőfa esetében 2017. január 1-je óta 10 évig érvényes.

Az EU ragaszkodik ahhoz, hogy egy ilyen döntés ellentétes legyen a társulási megállapodás 35. cikkével (export- vagy behozatali korlátozások), amely szerint egyik fél sem írhat elő vagy tarthat hatályban semmilyen tilalmat, korlátozást vagy azzal egyenértékű intézkedést a termékek behozatalára vonatkozóan, vagy a másik fél területére szánt termékek kivitele.

Forrás: ukranews.com
(MM)

Előző cikk

Stabilan növekszik az IKEA

Következő cikk

Eljött a tesztelés ideje



Stihl
(x) hirdetés