FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdősítés volt Nagydobronyban

Volodimir Zelenszkij államelnök ez év júniusában rendeletet hozott az erdősítésről, melynek értelmében a következő három év folyamán az országban egymilliárd facsemetét kell elültetni, és tíz éven belül 1 millió hektárral kell bővíteni Ukrajna erdős övezetét.

Az államfő nevével fémjelzett akcióhoz az Ungvári járásban elsőként Nagydobronyi kistérség csatlakozott. November 12-én a falubeliek által csak Ardóként ismert, évek óta mezőgazdaságilag kihasználatlan területen ezer kőris és ugyanennyi vörös tölgy facsemete került kiültetésre. A telepítést az erdészet és a községháza munkatársai, a Nagydobronyi Líceum tanárai és tanulói, a vadásztársaság tagjai és önkéntesek végezték.

A nap alakulásáról, az akció előzményeiről és jövőbeni folytatásáról Nagy Ferenc, a Nagydobronyi kistérség polgármestere számolt be:

– Az állami program meghirdetéséről és célkitűzéseiről kistérségünk hivatalos értesítést kapott. Ezt követően a megyei erdészethez fordultunk, ahol nagyon örültek annak, hogy mi is szívesen csatlakoznánk kezdeményezéshez. A részletek megbeszélése, a terület kiválasztása és a faültetés dátumának kijelölése után az erdészet munkatársai is megtekintették azt a területet, ahová szerettük volna telepíteni a facsemetéket. Olyan földrészt akartunk választani, ami nincs művelés alatt, de mégis szem előtt van. A vandálok miatt is fontos, hogy az adott terület könnyen ellenőrizhető legyen. Ezenkívül a tarlóégetés is nagy veszélyt jelent. Ardó azon része, amire a választásunk esett, nagyjából három évtizede van parlagon. Az erdészet vezetője, miután megtekintette a földterületet, a természeti adottságoknak megfelelően ajánlatot tett, milyen fákat lenne érdemes oda telepíteni. A tölgyre és a kőrisre esett a választás, a facsemetéket az erdészet biztosította.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a fát nem elég csak elültetni, gondoskodni is kell róla. A kistérség ebben is részt szeretne venni.

Szeretnénk folytatni az erdősítést. Ha a körülmények engedik, egy kisebb mennyiséget még idén elültetünk, majd tavasszal folytatjuk a munkát. A kistérség más települései is becsatlakoznak a kezdeményezésbe. Csongoron már meg is történt a terület kijelölése, a többi községben ez még folyamatban van.

Egy hektár fa palánta ültetésének költsége körülbelül 35 ezer hrivnya lesz. / Kiderült, a Zöld Ország program keretében 3 év alatt megközelítőleg egymilliárd facsemetét ültetnek el.

Az erdősítés menetét mi is követni tudjuk a zelenakraina.gov.ua honlapon keresztül. A hivatalos információk szerint a rendelet elfogadása óta országszerte 44 467 865 facsemete került kiültetésre, ebből Kárpátalján 775 ezer. Ez a mennyiség azonban a cél alig több mint négy százaléka.

FATÁJ kiegészítés: a számláló állása 2021. november 17. 12.25 perckor

Az erdősítéshez egyébként egyénileg is lehet csatlakozni, és faültetésünkről a program hivatalos oldalára fényképet is feltölthetünk. Lehetőség nyílik jótékonykodásra is. Ugyanis a hivatalos honlapon egy űrlap kitöltésével az általunk választott megyéhez tartozó erdészetek egyikében elültetnek egy fát, ha ötven hrivnyával támogatjuk a Tabletocski Alapítványt, amely az onkológiai betegségben szenvedő gyerekek gyógyulását segíti közel tíz éve.

Közösségi faültetés Ukrajnában / forrás: Ukrajna Állami Erdészeti Hivatala

Forrás: KISZó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

EU Tanácsa következtetései az erdőstratégiáról

Következő cikk

30 éves a STIHL Kft.



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések