FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Ukrajna lendületesen erdősít

Az idén nyáron Ukrajna elnöke által meghirdetett Zöld Ország kampány során, a program végrehajtása keretében 2021-ben közel 59 millió fát ültettek el, ami 40%-kal több a tervezettnél.

Az elnök Zöld Ország kezdeményezésének részeként 3 év alatt 1 milliárd új fát ültetnek. 10 év alatt az ország erdőterülete 1 millió hektárral fog növekedni.

“Idén júniusban Ukrajna elnöke elindította a Zöld Ország programot. A megfelelő és sikeres végrehajtás érdekében a Mindovkillnél aktívan dolgoztunk az 5650. számú, az erdők védelméről szóló törvény kidolgozásán, megkezdte az önerdősült és az erdőgazdálkodásra alkalmas területek azonosítását és az erdőgazdálkodásba való bevonásukra alkalmazandó eljárást, munkacsoportokat hozott létre, hogy meghatározzák azokat a területeket, ahol erdőt lehet/kell telepíteni, és azokat, ahol nem. Egyértelmű azonban, hogy csak a megfelelő helyeken lévő megfelelő földek segíthetnek az éghajlati válság és a talajromlás elleni küzdelemben, a vízkészletek, valamint a vadon élő növények és állatok élőhelyeinek megőrzésében” – mondta Bogdan Boruhovszkij, Ukrajna Vadvilág és Természeti Erőforrások Védelméért Felelős Minisztériumának első helyettese.

Idén ősszel a kedvező időjárási körülményeknek köszönhetően a tervezettnél több facsemetét ültettünk. Ma már közel 59 millió palántát ültettünk el, ebből 6,6 millió a közösségi földterületeken.

A legtöbb fát a Zsitomir régióban ültették – 14,2 millió darabot. Voliny a második legjobban beültetett régió 5 millió csemetével. Kijevscsina 4,5 millió elültetett fával a harmadik helyen állt. Zaporizzsja régióban közel 4,3 millió facsemetét, míg Luhanszk és Lviv régiókban egyenként közel 3,5 millió fácskát ültettek.

“Képesek leszünk-e három év alatt 1 milliárd fát ültetni? Igen képesek leszünk! Ne aggódjonak amiatt, hogy a program mostanra csak 6%-ban valósult meg. A kivitelezést nem lehet folyamatosan, csak a vegetációs időszakok szabályai szerint lehet ültetni. A tavasz a legkedvezőbb időszak erre. Az ősz kevésbé kedvező évszak. Szabad gyökerű csemetéket télen és nyáron nem ültetik, nem ültetünk. Ültetési ütemtervünknek jól meghatározott csúcspontjai vannak, amelyek egybeesnek a tavaszi szezonokkal” – mondta Jurij Bolokhovets, az Ukrán Állami Erdészeti Hivatal vezetője.

Mindezek az adatok nyilvánosan elérhetők a ZELENEKRAINA weboldalán. A honlapot elsősorban az ökoprogram végrehajtásának nyomon követésére hozták létre. Az interaktív térkép régiónként részletezi az összes telepítési helyet, és megmutatja a projekt végrehajtásában részt vevő szervezeteket.

Ugyanakkor az állami ügynökség regionális vállalkozásai aktívan fejlesztik saját kapacitásaikat. Lembergben már megkezdte működését a jelenlegi nemesítési és szelekciós központ, amely évente 3 millió burkolt gyökérrendszerű (ún. konténeres) palántát termel. Ilyen központ jelenleg Donyeckben működik. Ezenkívül ilyen üzemek megnyitását tervezik Kijev, Zsitomir, Kirovográd, Szumi, Csernyihiv, Voliny, Ivano-Frankivszk, Ternopil és Hmelnyickij régiókban.

szerk: Tóth János, forrás: ZELENAKRAINA, Forest.gov.ua

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

WORTH II Partnership Project

Következő cikk

Sikeres volt a Nyílt nap Sopronban



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések