FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Természetvédelem fokozása Ukrajnában

Az ukrán kormány december 23-i ülésén határozatot fogadott el, amely megemeli a természetvédelmi területeken okozott károkért kiszabható bírságok mértékét – olvasható a Miniszteri Kabinet honlapján. A környezetvédelmi minisztérium tájékoztatása szerint a határozat nem vonatkozik azokra, akik személyes felhasználásra gyűjtik az ehető gombákat – közölte az 5-ös tévécsatorna.

A határozathoz fűzött magyarázat szerint egy korábbi rendelkezésen módosítottak, mivel a kárösszeg számítási mechanizmusa nem felelt meg a tényleges kár mértékének.

2022. január 1-től például egy engedély nélkül leszedett gombáért 75 hrivnya pénzbírság szabható ki. Az illegális fakivágások vagy károkozások miatt a bírság a fa méretétől függően 257 hrivnyától 18,3 ezer hrivnyáig terjed majd.

A Környezetvédelmi és Természeti Erőforrások Minisztériuma közleményében kifejtette, hogy a dokumentum a természeti erőforrások felhasználására nem ír elő új korlátozást vagy tilalmat.

“A nemzeti parkokban és bioszféra-rezervátumokban változatlanul engedélyezett az ehető gombák és bogyók gyűjtése, amennyiben ez személyes felhasználásra történik. A tilalom alá eső területeken változatlanul nem engedélyezett a gomba- és bogyószedés. Erre tiltó táblák figyelmeztetnek, valamint az erdészet munkatársai erre fel is hívják a látogatók figyelmét” – közölte a szaktárca.

Változatlanul engedélyt kell kiváltaniuk azoknak, akik üzleti célból, eladásra szeretnének nagyobb mennyiséget gyűjteni.

A bírságok változásának mértékéről egy infografika is készült:

forrás: KISZO.net

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Játsszunk kicsit: itt a kígyóuborkából rönkházat építő LEGO szett!

Következő cikk

Faültetés régen és mostanában



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések