FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Látogatható a Zsófia-kilátó

Ünnepélyesen átadták Lillafüreden a 122 évvel ezelőtti Zsófia-kilátó újjáépített változatát.

A tiltás ellenére már a hivatalos átadás előtt sok százan felmentek -a Lillafüred feletti Dolka-tetőn megépült – Zsófia-kilátóra. Augusztus 23-tól azonban mindezt már Legálisan is bárki megteheti,  hiszen hivatalosan is átadták a 122 esztendeje épült, jó hetven éve lebontott eredeti kilátó helyén épült újat, amelyet a „kilátók királynője” neveznek. 

Az átadást jelentő szalagot Nagy János államtitkár, dr. Kiss János országgyűlési képviselő, dr. Sárhegyi Zoltán, az Északerdő Zrt. felügyelő bizottsági elnöke és Garancsi István, a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke vágta át. 


Átadták a lillafüredi Zsófia-kilátót

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. átadta az első vidéki kilátó korhű rekonstrukcióját. A lillafüredi Zsófia-kilátó a GINOP-7.1.2-15-2017-00017 azonosítószámú, „Gyalogszerrel felfedezni Észak-Magyarország turisztikai termékkínálatát” című pályázat keretében, 51.28 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból épült meg. A komplexum alapjául szolgáló eredeti kilátót 1900-ban avatták fel és az 1950-es évek elejéig Lillafüred látképének egyik meghatározó eleme volt. 

Az ÉSZAKERDŐ Erdőgazdasági Zrt. a Magyar Természetjáró Szövetség vezetésével létrejött konzorciumban nyert el támogatást közjóléti létesítményeinek fejlesztésére. A projekt egyik fő eleme a Lillafüred látképét a XX. század első felében – a Palotaszálló mellett – meghatározó Zsófia-kilátó újjáépítése volt. Az eredeti kilátót 1900-ban adták át és egészen az 1950-es évekig, a „Szikla” nevű légvédelmi központhoz tartozó antenna megépítéséig díszítette a Dolka-hegy déli oldalát.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében, 469,35 millió forint összértékű vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósult meg, a GINOP-7.1.2-15-2017-00017 azonosítószámú, „Gyalogszerrel felfedezni Észak-Magyarország turisztikai termékkínálatát” című pályázat részeként.

A fejlesztés eredményeként a Zsófia-kilátót mindösszesen 51,28 millió forintból építette újjá az ÉSZAKERDŐ Zrt. A beruházás célja az volt, hogy az országszerte ismert és népszerű üdülőterület, Lillafüred újabb attrakciót kapjon. A társaság az építmény tervezése során ügyelt arra, hogy az eredeti kilátó kubatúráját megtartsa és csak a kor követelményeinek megfelelő változtatásokat hajtson végre. Emiatt az alsó szintet kőburkolattal ellátott vasbetonból alakították ki, a létrák helyett lépcsőt építettek és biztonságtechnikai eszközökkel, valamint interaktív látvány- és tájékoztató-elemekkel is gazdagodott a kilátó.

A kilátót Nagy János, Miniszterelnöki irodát vezető államtitkár, Garancsi István, a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke, dr. Kiss János országgyűlési képviselő és dr. Sárhegyi Zoltán, az ÉSZAKERDŐ Zrt. Felügyelőbizottságának elnöke adta át.

forrás: BOON, ÉSZAKERDŐ Zrt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Magyarországot is beperelték a klímaváltozás miatt

Következő cikk

Klagenfurti Nemzetközi Faipari Vásár



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések